Лидерите на фондовия пазар са най-уязвими от данъчните планове на Байдън

Президентство на демократите ще заплаши лидерството на технологичните гиганти и ще тества продължителността на ралито

07:46 | 5 октомври 2020
Обновен: 07:53 | 5 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичните акции в САЩ изглеждат уязвими от увеличението на данъците, което може да се случи в случай, че кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън спечели президентските избори през ноември, потенциално натежавайки на най-силния двигател зад възстановяването на пазара през тази година, пише The Wall Street Journal. 

Байдън предложи увеличаване на корпоративния данък от 21 на 28%, въвеждане на минимален данък за американските компании и увеличаване на данъците върху приходите на компаниите извън страната за много базирани в САЩ мултинационални дружества, заедно с редица други планове. 

Данъчните предложения могат да намалят очакваните приходи на компаниите от S&P 500 с 9,2%, сочат изчисления на BofA Global Research. Отражението ще е по-тежко за някои сектори, отколкото за други. 

Данъчните планове на Байдън могат да доведат до спад в двуцифрени проценти на печалбите в сектора на информационните технологии, комуникационните услуги и потребителските компании, показва анализът на BofA. Тези групи, които са водещи за ръстовете на S&P 500 през тази година, включват гиганти като Apple, Microsoft, Alphabet - компанията майка на Google, Facebook и Amazon.com.

Непропорционален удар върху техните приходи може да е предизвикателство за лидерството им, въпреки че те помогнаха за възстановяването на пазара по време на пандемията, както и да тества продължителността на ралито през 2020 г. S&P 500 се повиши с 50% от достигнатото дъно в края на март и с 3,6% за годината. 

Представители на екипа на Байдън заявиха, че плановете на президента ще създадат работни места и ще насърчат растежа. “Джо Байдън е фокусиран върху реалната икономика и как тя влияе върху икономическото благосъстояние, надеждите и възприятията... на всички работещи американски семейства”, обяви служител, част от кандидатпрезидентската кампания на демократа. „Няма причина икономическият план, който изисква от всеки да плати справедливия си дял, като същевременно прави повече, за да се достигне по-бързо до пълна заетост с повече работни места и по-силен растеж, да не помага на всички - от служители до инвеститори“, добави той. 

След като пандемията затвори голяма част от икономиката и насочи потребителите към онлайн пространството, инвеститорите заложиха на технологичните акции, които се очакваше да бъдат облагодетелствани. Акциите на Amazon поскъпват с 69% през 2020 г., на Apple - с 54%, на Microsoft - с 31%, на Facebook - с 27%, а на Alphabet - с 8,7%.

Корпоративните финансови данни са най-големият двигател за акциите в дългосрочен план. Въпреки това през последните години цените на книжата на компаниите се покачват по-бързо, отколкото печалбите им. Акциите на Apple например са удвойли стойността си от 2018 г. насам, докато печалбите на производителя на iPhone са относително стабилни. 

Очакванията са приходите на компаниите да започнат да се възстановяват през следващата година. Според анализатори, анкетирани от FactSet, печалбите на компаниите от S&P ще се повишат с 26% през 2021 г. 

Инвеститорите ще получат свежи данни за здравето на големите технологични компании и други играчи по-късно този месец, когато ще започне сезона на отчетите за третото тримесечие. Тази седмица те ще следят за новите заявления за обезщетения при безработица - показател, сигнализиращ колко бързо се възстановява пазарът на труда. 

Друга несигурност за технологичните компании е възможността от регулаторни мерки. Федералната търговска комисия се готви да заведе антитръстово дело срещу Facebook, а федералните и държавни власти вече разследваха Google за редица антитръстови казуси. Facebook отрече обвиненията, като посочи, че приложения като Instagram стават все по-популярни, защото компанията ги подобрява. Google заяви, че нейните продукти увеличават конкуренцията и изравняват условията за малките компании. 

Все пак инвеститорите остават предпазливи относно твърдите заключения за това как ще се представят акциите в навечетието на данъчни промени. Те отбелязват, че все пак е малко вероятно Байдън да успее да увеличи данъците, освен ако демократите не спечелят и контрола на Сената, а дори в такъв случай бъдещи забавяния на икономиката могат да отложат опитите за промени. 

Други инвеститори посочват, че темпът на икономическо възстановяване, успехът при овладяването на пандемията и решението на Федералния резерв да запази лихвите близки до нулата ще имат по-голяма роля за движенията на фондовата борса. Анализаторите на BofA изтъкват, че има малка корелация между данъчните нива, регулациите и възвращаемостта на пазара. 

Още повече, че не е ясно как пазарите ще реагират, когато изборният резултат стане ясен. Пебедата на Тръмп преди четири години предизвика рязко поевтиняване на фючърсите през нощта. На следващия ден обаче акциите поскъпнаха, а цените им достигнаха рекордни стойности, насърчени от данъчните намаления и силната икономика през 2017 г.