Растат страховете за балон при технологичните акции

Проучване на BofA показва, че технологичните компании със свръхкапитализация представляват втория най-голям риск за пазара

17:57 | 15 септември 2020
Обновен: 17:57 | 15 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските технологични акции са най-търгуваните в света, коментират мениджъри на фондове, управляващи активи на стойност 601 милиарда долара. Това обаче подхранва опасенията за балон, който мобже да спре ралито на пазара, пише Bloomberg.

Инвеститорите, анкетирани от Bank of Americа, никога не са били толкова единодушни в убеждението си за най-популярния клас активи, като 80% от участниците посочват, че това са американските технологични акции спрямо 59% през август. Опасенията за технологичен балон се повишиха до второ място сред най-големите рискове за пазара, а на първо е втората вълна от Covid-19.

Глобалното проучване на BofA, проведено през седмицата до 10 септември, предоставя яснота за мисленето на инвеститорите, седмица след сериозните разпродажби, засегнали Nasdaq 100, които създадоха съмнения при пазарните участници относно това колко дълго ще продължи тенденцията на покачване в цените на акциите при американските технологични гиганти. През последните шест месеца ръстовете в цените на американските ценни книжа до голяма степен се ръководят от група технологични компании, известни като FANG, които просперираха, тъй като извънредната обстановка стимулира търсенетна различни онлайн услуги. 

Анкетата за

Анкетата за септември на BofA сигнализира за начало на ротация към циклични акции. Графика: Bloomberg

Стратезите, начело с Майкъл Хартнет, заявиха, че мениджърите на фондове са сигнализирали своята "параноя по отношение на технологиите“ и намаляват инвестиционните си потоци си в сектора в полза на по-циклични акции, към акции с по-ниска стойност, компании с малки пазарни капитализации и и такива от индустриалния сектор. В същото време те не виждат регионална ротация, тъй като инвеститорите увеличиха експозиите си към американския пазар и намалиха изложението си към акциите от еврозоната и развиващите се пазари.

Мениджърите на фондове се чувстват по-уверени за състоянието на икономиката, като 49% от анкетираните смятат, че глобалното възстановяване е във фаза на ранен цикъл в сравнение с 37%, които смятат, че светът се намира в рецесия. Също така, инвеститорите не са толкова оптимистични относно ръста на корпоративните печалби от 2011 г. насам. 47% залагат, че печалбите ще се увеличат с 10% или повече през следващите 12 месеца.

Ваксината за Covid-19 остава на фокус, като 39% от анкетираните мениджъри очакват тя да се появи през първото тримесечие на следващата година, а 32% смятат, че ще бъде достъпна през четвъртото тримесечие на 2020 г. Ваксината се разглежда и като най-добрият възможен стимул за повишаване на на лихвите и ускоряване на инфлацията.

Други акценти от проучването са:

  • Нивата на кешовите наличности са нараснали на 4.8% от 4.6%;
  • Според 58% от анкетираните е започнал нов бичи пазар на акции;
  • За икономическо възстановяване 61% прогнозират U- или W- образно възстановяване в сравнение с 20%, които очакват V-образно;
  • В допълнение към технологиите, инвеститорите излизат още от секторите на здравеопазването, банките и компаниите с големи пазарни капитализации;
  • Според инвеститорите 18% от акциите се представят по-добре от общото представяне на пазара, но са далеч от „опасно бичи“;
  • Обединеното кралство остава региона с най-слабо представяне спрямо общото, въпреки че делът на акциите от региона се е увеличил с два процентни пункта.