WWF: Дивата природа изчезва катастрофално бързо заради дейността на човека

Необходима е промяна в начина на производство и консумация на храна

16:12 | 10 септември 2020
Обновен: 16:21 | 10 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Популациите на дивата природа са намалели с повече от две трети за по-малко от 50 години, става ясно от доклад, изготвен от природозащитната организация WWF, цитиран от BBC.

В доклада се посочва, че този "катастрофален спад" не показва признаци на забавяне и предупреждава, че природата се унищожава от хората с темпове, невиждани досега.

"Дивата природа е в режим на „свободно падане“, докато изгаряме гори, извършваме прекомерен улов и унищожаваме дивите региони", заяви Таня Стийл, главен изпълнителен директор на WWF. "Ние разрушаваме нашия свят - единственото място, което наричаме дом - рискувайки здравето, сигурността и оцеляването си тук, на Земята. Сега природата ни изпраща отчаяно сигнал за помощ и времето изтича", коментира още тя.

Kакъв е изводът от данните в доклада?

Докладът разглежда хиляди различни видове диви животни, наблюдавани от природозащитни учени в техните естествени хабитати по целия свят.
Учените отчитат средно намалява с 68% в повече от 20 000 популации на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби от 1970 г. насам.

Тепове на

Тепове на спад на дивите популации от 1970 до 2016. Графика: BBC

"Спадът е ясно доказателство за вредата, която човешката дейност причинява на дивата природа", коментира д-р Андрю Тери, директор по опазване в Зоологическото общество в Лондон (ZSL). "Ако нищо не се промени, популациите несъмнено ще продължат да намаляват, довеждайки дивата природа до равнище на изчезване и застрашавайки целостта на екосистемите, от които сме зависими", добавя още той. 

В доклада се посочва, че пандемията от Covid-19 е ярък пример за взаимовръзката между човека и природата. Факторите, за които се смята, че водят до появата на пандемии, включително изчезване на хабитати и търговия с диви животни, са също са сред причинителите на изчезването на дивата природа.

Три основни

Три основни проблемa, предизвикани от изчезването на хабитати. (От ляво надясно) 1. 1,9 млн. кв. километра земя са заличени от 2000 г., това е осем пъти територията на Обединеното кралство; 2. 1 млн. видове диви животни са застрашени от изчезване; 3. 1,3 млрд. тона храна се изхвърля всяка година или 1 трлн. долара загуба за икономиката. Графика: BBC

Нови научни модели показват, че можем да спрем и дори да обърнем загубата на хабитати и обезлесяване, ако предприемем спешни действия за опазване на природата и променим начина си на производство и консумация на храна.

Британският телевизионен водещ и натуралист сър Дейвид Атънбъроу обяви, че Антропоценът, геоложката епоха, през която човешката дейност е излязла на преден план, може да бъде периодът, в който да постигнем баланс с природния свят и да се превърнем в управители на нашата планета. По думите на Дейвид Атънбъроу това ще изисква системни промени в начина, по който произвеждаме храна, създаваме енергия, управляваме океаните си и използваме суровините .

"Но преди всичко трябва промяна в перспективата. Промяна на възгледа, че природата е като нещо, което не е задължително или е" хубаво да имаме ". Тя е най-големия съюзник и само с него можем да възстановявим баланса в нашия свят", коментира Дейвид Атънбъроу.

Как се измерва загубата на природа?

Измерването на разнообразието на целия живот на Земята е сложен процес с редица различни показатели. Взети заедно, те предоставят доказателства, че биологичното разнообразие се унищожава със скорост безпрецедентна в човешката история. Този конкретен доклад използва индекс за това дали популациите от дивата природа се увеличават или намаляват. Той обаче не посочва броя на изгубените или изчезнали видове.

Най-голям спад е отчетен в тропическите региони -  94% за Латинска Америка и Карибите, като това е най-голямото понижение на популации в света, предизвикващо безбройни заплахи за влечугите, земноводните и птиците.

„Този доклад разглежда глобалната картина и необходимостта от незабавни действия, за да започнем да обръщаме тези тенденции“, каза Луиз Макрей от ZSL.

Данните са използвани за създаване на модели, които да сигнализират какво е необходимо, за да се обърне тенденцията.

Проф. Дейм Джорджина Мейс от UCL заяви, че действията по опазване сами по себе си не биха били достатъчни, за да се "окаже ефект върху кривата на загуба на биологично разнообразие". Според нея това изисква действия от други сектори и докладът показва колко е важна ролята има хранителната индустрия, както от страна на селскостопанския сектор в рамките на предлагането, така и от страна на потребителите в рамките на търсенето.

Какво сочат другите показатели за загубата на природата?

Данните за изчезването са съставени от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), който е разгледал популациите на над 100 000 вида растения и животни и 32 000 от тях са застрашени от изчезване. През 2019 г. междуправителствена група от учени стигна до заключението, че един милион видове (500 000 животни и растения и 500 000 насекоми) са застрашени от изчезване, някои в рамките на десетилетия.

Докладът на WWF е една от многото оценки на природното състояние, които ще се публикуват през следващите седмици и месеци до голямата среща на върха през следващата година.

ООН ще публикува следващия вторник своята последна оценка за състоянието на природата в световен мащаб.