Технологичният спор между САЩ и Китай може да промени световната икономика за десетилетия

Тръмп полага усилия за създаване на "чисти мрежи", до които Китай да няма достъп

07:46 | 10 септември 2020
Обновен: 07:57 | 10 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

TikTok, WeChat и Huawei са само началото, а това, което следва има потенциала да предначертае световната икономика за десетилетия напред, пише в свой анализ Bloomberg.

Действията на президента Доналд Тръмп, носечни към предотвратяване достъпа на някои от най-големите китайски компании до личните данни на американци, както и ограниченията, които ще влязат в сила този месец, са част от по-широки усилия за създаване на т.нар. „чисти мрежи“, до които Китайската комунистическата партия няма да има достъп. Тази инициатива, включваща всичко - от 5G мрежи и облачни услуги до подводни кабели, вече оказва влияние върху сключването на корпоративни сделки и геополитиката, като държавите и компаниите са принудени да изберат страна, на която да застанат. 

Въпросът за това до какви данни на американските потребители могат да имат китайските компании дори се превърна в част от предизборната кампания в САЩ.

Пазарите започват да оценяват дългосрочния риск. Информацията, че Китай планира да преструктурира вътрешната си индустрия за компютърни чипове, предизвика поевтиняване на акциите, които заличиха около 100 милиарда долара от ключов индекс, следящ сектора на полупроводниците. Понастоящем в САЩ се обсъжда дали да се ограничи достъпа на Китай до всички данни - от интелигентните хладилници до мониторите на различните уреди за тренировка. Бизнес лидерите от Силициевата долина до Шънджън се притесняват, че по този начин ще се стигне до разделяне на глобална икономика.

„Всичко това е атака срещу самия интернет“, коментира Андрю Съливан, президент на Internet Society, което е защитник на отворените мрежи по целия свят. Според него това е опит да се унищожи цялата икономика, която функционира на базата на мрежови приложения.

Джак Ма

Китайският милиардер Джак Ма. Снимка: Bloomberg

Китайският технологичен милиардер Джак Ма определи данните като по-важни от петрола за управлението на икономиката в 21-ви век. Битката за контрол на интернет заплашва да раздели света на конкурентни лагери, тъй като изкуственият интелект и „Интернет на нещата“ ще позволят продукти от тостери до клинове за йога да предават данни.

Официални длъжностни лица в САЩ коментираха, че са обмислили последиците от въздействието на „чистите мрежи“. 

Великобритания, Австралия и Япония вече последваха САЩ в забраната на Huawei от изграждане на 5G мрежи. Индия забрани повече от 100 китайски приложения, включително платформата за видео споделяне TikTok. Делхи също така се присъедини към инициатива на Япония и Австралия за сътрудничество по веригите за доставки - ход, разглеждан като намаляване на икономическата зависимост от Пекин.

Политката за

Къде може да се използва оборудването на Huawei за 5G мрежи?. Графика: Bloomberg

Интернет сега е „ново поле за геополитическа конкуренция“, коментира Джефри Герц, научен сътрудник към Brookings Institution във Вашингтон. 

Водената от САЩ кампания за „Чиста мрежа“ вече включва близо 30 компании от повече от двайсет държави. 

Тръмп също така издига идеята за „отделяне“ на американската икономика от Китай, като същевременно изключва компаниите, включително Huawei, от достъпа до американски технологии и оборудване. Semiconductor Manufacturing International - водещият производител на чипове в Китай, отчете поевтиняване на акциите с 23% в понеделник вследствие на доклад, според който администрацията на Тръмп може да включи компанията в черния си списък заради търговски отношения с китайската армия. Компанията отрича подобно сътрудничество.

"Ще сложим край на нашата зависимост от Китай", обяви Тръмп в понеделник.

Макар че Китай би могъл да устои на прекъсването на икономическите връзки със САЩ, Пекин ще поеме много по-силен удар, ако и американските съюзници прекъснат взаимоотношенията си с Пекин. Този сценарий може да намали потенциалния растеж на Китай до 1,6%, посочва Bloomberg Economics в доклад от този месец, отбелязвайки, че Китай има какво да загуби предвид нуждата си от модерни технологии.

Китайските сценарии за бъдещ растеж

Разединяването на глобалната икономика все още е далеч. Първата фаза на търговската сделка все още се запазва, американските мултинационални компании увеличиха инвестициите в Китай миналата година, а капиталът на САЩ продължава да се влива в китайски акции и облигации. Приблизително 230 китайски компании с пазарна капитализация от около 1,8 трилиона долара са били регистрирани на фондовите борси в САЩ, показват юлските изчисления на Peterson Institute for International Economics. 

Но ходовете на САЩ заплашват както информационния поток при приложенията, така и мрежовата инфраструктура, която движи този поток по света.
Bytedance започна преговори за продажба на американските операции на TikTok, докато Google и Facebook замразиха плановете си за подводен кабел между САЩ и Хонконг миналия месец. Китайският технологичен гигант Tencent е ключова сила в глобалното разпространение на игри и неговото приложение WeChat често се използва от американски компании като Walmart и Starbucks за рекламиране на стоки и услуги във втората най-голяма икономика в света.

Действията на САЩ са не толкова свързани със защитата на неприкосновеността на личните данни, а по-скоро с адресирането на предполагаемите рискове за сигурността. В администрацията на Тръмп има консенсус, че Китай се е възползвал от отворения интернет, като същевременно е блокирал своите граждани от западните медии и социални мрежи, и САЩ трябва да се подготвят за потенциалното използване на данните като оръжие.

Ван И

Външният министър на Китай Ван И. Снимка: Bloomberg

Във вторник китайският външен министър Ван И се противопостави на обвиненията на САЩ срещу TikTok и WeChat, като предложи международни правила за сигурност на данните, които биха забранили на правителствата да имат достъп до информация, придобита от чуждестранни операции на компании. Той нарече ходовете на САЩ „явни актове на тормоз“.

Така или иначе все още има много страни, които ще продължат да правят бизнес с Китай, особено тези, които имат достъп до евтини заеми за изграждане на дигитална инфраструктура. 

Но големият проблем при разрешаването на конфликта между САЩ и Китай е доверието: държавният секретар Майкъл Помпео заяви миналия месец, че САЩ трябва да „оспорват всичко, което казват“, а самият Китай не е положил особени усилия за опровергаването на тези страхове. Законът за националната сигурност на Хонконг е насочен към защитници на демокрацията и подтиква Facebook, Google и Twitter да преустановят обработването на искания за данни от китайското правителството, което в крайна сметка може да се окаже пагубно за тях.