Еврото изживява своя Ренесанс

Има редица фактори, които създават основа за дълготрайна промяна за единната валута

07:42 | 13 август 2020
Обновен: 15:06 | 17 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фонд мениджърите са толкова оптимистично настроени към перспективите на еврото, колкото никога до сега не са били след най-добрия месец от почти десетилетие за единната валута, пише Bloomberg в свой анализ. И търсенето на европейски активи е толкова високо, че е близо моментът, в който европейската валута може да стане по-скъпа от долара за първи път, откакто натискът върху финансовите пазари нарасна по-рано тази година.

Това е така, защото фондът за възстановяване на Европейския съюз измина дълъг път в успокоение на пазарите по отношение на структурните рискове за блока, а усилията за контрол на коронавируса и възстановяването на икономиката изглеждат особено обещаващи в сравнение със ситуацията в САЩ. Тези фактори създават основата за дълготрайна промяна за еврото.

„Това не е въпрос на растеж през тази или следващата година или прогнози за цикъла - това наистина е нещо по-структурно“, заяви Никола Верон, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics. Според него бюджетната сделка променя начина, по който финансовите пазари гледат на еврозоната, като добавя, че „това е голямо укрепване на ЕС и на еврото“.

При такава еуфория от промяната на парадигмата на еврото би трябвало да намалява търсенето към акциите в региона, когато валутата се засилва, но вместо това те поскъпват.

Голямата промяна

Зад трансформацията на еврото стои основният пакет от стимули за Европейския съюз в размер на 750 млрд. евро. Сделката, постигната през юли в подкрепа на икономическото възстановяване, стигна до там, докъдето преди това в продължение на години не можеше да се стигне.

Освен това количествените програми за облекчение на паричната политика от страна на Европейската централна банка помогнаха разликата в доходността между италианските и германските облигации (показател за риска в Европа), която скочи през март, сега да е на най-ниските си нива от февруари.

Еврото поскъпна с 4.8% през юли, отключвайки потенциал за нови ръстове.

В същото време показателят, следящ представянето на долара, претърпя най-лошия си юли от 2010 г., приключвайки месеца близо до най-ниското си ниво от близо две години. Върху зелените пари натежават и различни рискове, сред които фрагментираният отговор на САЩ към коронавируса, противопоставянето във Вашингтон по отношение на новия законопроект за икономическите стимули и евентуалният изход от президентските избори през ноември. Всички тези рискове, от друга страна, играят положителна роля за еврото.

Има признаци, че еврозоната е успяла да прекъсне връзката между повторното отваряне на икономиките и ескалацията на вируса, което спомага за завишаване на прогнозите за растеж. Въпреки че блокирането и първоначалният спад в Европа бяха по-големи, брутният вътрешен продукт може да нарасне с 5,5% през 2021 г., което би било с около 1,5 процентни пункта по-бързо от САЩ, сочат оценките, събрани от Bloomberg. Това се е случвало само осем пъти от 1992 г. насам по данни на Международния валутен фонд.

Независимо от това все повече нарастват опасенията за нов ръст на заразените в Европа.

„Рисковете остават, че ще се появят нови огнища, особено когато настъпим зимата“, казва Айн Бег, научен сътрудник от Европейския институт към London School of Economics. Според него обаче кръгът от политики, както икономическите, така и политиките за ограничаване на проблемите в Европа, са по-добре настроени да се справят с кризата в здравеопазването и с икономическата криза, отколкото в САЩ.

Питър Чатуел от Mizuho International смята, че еврото ще поскъпне до 1.30 долара до юли 2021 г.