Сезонът на отчетите в САЩ е напът да се сблъска с реалността

Фокусът е към очакванията за следващата година

10:59 | 11 октомври 2019
Обновен: 21:43 | 3 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Сезонът на отчетите започва през следващата седмица, когато първо банките ще отчетат резултатите си за третото тримесечие. Очакванията са ниски, като анализаторите прогнозират американските компании да регистрират спад от 3% на печалбите си спрямо миналата година. По-важното обаче е какво ще кажат компаниите за бъдещето и в това отношение този сезон на отчетите може да подкрепи или да събори капиталовите пазари, пише в свой анализ за Bloomberg Робърт Бърджис.

Въпреки че анализаторите снижават прогнозите си за 2019 г. - те понижиха прогнозите си за третото тримесечие от ръст от 5,3% до очаквания за спад, то перспективите за 2020 г. остават до голяма степен непроменени с прогнози за повишение на печалбите от 10%.

Това продължава да е така дори и след като през миналия месец проучване на Duke University показа, че повече от половината финансови директори в САЩ предвиждат икономиката да бъде в рецесия до една година, като настроенията сред бизнеса са най-песимистични от една година насам.

Затова е интересно дали анализаторите наистина вярват, че ръстът на печалбите ще бъде 10%.

„Скоро ще знаем отговора на този въпрос, защото сега е моментът, в който компаниите, инвеститорите и анализаторите започват да се фокусират върху предстоящата година“, отбелязва Робърт Бърджис.

Непредсказуемостта на търговската война между САЩ и Китай направи невъзможно дружествата да прогнозират какви ще са печалбите през следващото тримесечие, камо ли през 2020 г. Но засега е трудно да се каже откъде може да дойде ръстът на печалбите.

Институтът за управление на доставките заяви миналата седмица, че активността в индустриалния сектор е паднала до най-ниските си нива от 2009 г., като стойностите са дори под нивата, когато ръстът на печалбите беше в застой от края на 2014 г. до средата на 2016 г. Може би дори още по-тревожно е, че показателят на ISM в сектора на услугите, които обхваща по-голямата част от икономиката, се срина до най-ниското си ниво от 2016 г. насам.

Извън вътрешните лоши новини за икономиката на САЩ и международната картина не е по-добра. А компаниите от широкия показател S&P 500 вече генрират 40% от приходите си извън САЩ.

Когато миналия месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие актуализира прогнозите си за глобалния растеж, тя намали очакванията си за 2019 г. за САЩ с 0,3 процентни пункта до 2%. В същото време беше намалена и оценката за държавите от Г-20 като цяло с 0,4 процентни пункта до 3,2%. Нейната оценка от 2,9% за глобален растеж през тази година е най-лошата за световната икономика след финансова криза.

Нещата стават още по-интересни, когато се видят прогнозите за по-малки компании, които не са толкова пряко изложени на ефектите от забавяне на глобалната икономика, както по-големите мултинационални сини чипове.

Майкъл Уилсън от Morgan Stanley обърна внимание миналата седмица, че прогнозите на анализаторите са печалбите на акция на компаниите от S&P MidCap 400 през следващите 12 месеца да намалеят с 3,7%, докато за тези от индекса Russell 2000 е да се свият с 6,3%.

Изводът, който може да се направи, че е въпрос на време и оценките за компаниите от S&P 500 също да се понижат. Всичко това крие риск за фондовата борса, тъй като в момента инвеститорите купуват акции на фона на текущите оптимистични прогнози за 2020 г.