Банките в САЩ да се готвят за трудна 2020 г.

Забавянето на растежа и изборите са основните предизвикателства

18:00 | 8 октомври 2019
Снимка: Christopher Lee/Bloomberg
Снимка: Christopher Lee/Bloomberg

Банките в САЩ трябва да се готвят за по-трудни времена през следващите години, тъй като се сблъскват със забавяне на темпа на растеж на печалбите и нарастваща загриженост относно увеличаване на данъците и затягане на регулациите, ако демократите спечелят изборите през 2020 г., смятат анализатори, съобщава Bloomberg.

Според Кийт Хоровиц от Citi прогнозите са за намаляване на печалбите на фона на това, че банковите акции „мигат в червено“. Той дори посочва, че очаква ръководството на банката да вземе предвид понижаването на лихвите в оценките за нетния лихвен доход за следващата година, което означава, че резултатите ще бъдат под консенсусната прогноза на Wall Street. От Citi прогнозират четири понижения на лихвите през 2020 г.

Анализаторът Кен Усдин от Jefferies също смята, че се задава период на по-слаби печалби и влошаване на настроението в сектора.

„Изборите могат да върнат на преден план регулациите и данъците, ако демократите получат по-голям контрол“, посочва Усдин. Според него при най-лошия сценарий увеличаването на данъците може да свие печалбите на банките с 12% на акция.

Основният сценарий на Jefferies е за стабилна икономика, която обаче може да тръгне в различни посоки в зависимост от хода на търговските преговори. Очакванията на компанията са две понижения на лихвите от страна на Федералния резерв до края на следващата година до ниво от 1,5% и доходност по десетгодишните американски облигации от около 1,75%.

Дейвид Лонг от компанията за инвестиционно банкиране Raymond James също смята, че перспективите сочат по-ниски печалби заради намаляването на лихвите. По-бавният растеж на кредитирането също ще окаже негативен ефект върху банките, както и намаляването на капиталовите експозиции и нарастващата предпазливост от страна на банковия мениджмънт. В същото време според Лонг банките могат да получат известно облекчение от по-ниските лихви благодарение на стимулите за рефинансиране.

И тримата анализатори промениха оценките си за рейтинга на акциите на банките, като Citi дори вече няма препоръки за покупки на книжа на традиционни банки.

Анализаторите ревизираха в посока надолу прогнозите си преди сезона на отчетите в САЩ, който започва на 15 октомври с резултатите на Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs и Wells Fargo.