Как САЩ могат да превърнат безизходицата с Китай в победа?

Митата не са правилният път за либерализация на китайските пазари

07:44 | 9 октомври 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Намаляването на търговското напрежение между САЩ и Китай изглежда подвеждащо. Предстоящите разговори между двете най-големи икономики в света се фокусират върху земеделските продукти, като е малко вероятно Китай да склони на споразумение, което не предвижда отмяна на американските мита. Това би могло да върне ситуацията в изходна позиция – американските проблеми да останат нерешени, а Китай да се освободи за преследването на амбициите си за по-мащабно геополитическо влияние, пише за MarketWatch Питър Мориси, професор по икономика в Университета на Мериленд

Американските президенти Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп отдавна се стремят към фундаментални реформи в китайската система, но Пекин остава непоколебим. Намесата на държавата в бизнеса в Китай включва високи бариери за внос и субсидии за развитие на вътрешното производство, принудителни технологични трансфери от чуждестранни компании, търсещи достъп до китайски пазари, и дори спонсориран от държавата шпионаж на индустрията.

Китай обаче най-вероятно ще се либерализира с темп, който отговаря на целите му.

Нарушените обещания

По време на предстоящите търговски преговори Китай може и да поеме ангажимент да поръчва повече американски селскостопански и енергийни продукти, но страната вече е нарушавала обещанията си, включително тези за зачитане на интелектуалната собственост.

Въоръжен с обезценена валута, Китай ще може да продължи да трупа долари чрез двустранен търговски излишък и да ги използва, за да помага на авторитарните правителства като тези във Филипините и Венецуела, като в същото време увеличава влиянието си чрез инициативи като „Един пояс, един път“.

Американските мита върху китайските стоки няма да преодолеят всичко това, но все пак са първи стъпки към насърчаване на западните мултинационални компании да преместят веригите си на доставки извън Китай – най-вече на места в Югоизточна Азия, които потенциално предлагат по-добър достъп до американския и европейския износ.

Сътрудничество с европейските партньори

Дългосрочният успех ще изисква сътрудничеството на европейските партньори, които са третирани по подобен начин от китайските амбиции и са лоялни към Световната търговска организация, други международни институции и установени договорки в Европа.

Заплашването им с мита обаче, както и несъгласието относно необходимостта за мерки срещу климатичните промени, може би и вкарването им във война с Иран, е неразумно.

Отстраняване на Китай от СТО

Одобрението на присъединяването на Китай към СТО беше грешка. Международната общност е клуб от демократични, пазарни икономики. Пекин няма желанието да стане такава, така че трябва да бъде отстранен.

С игнорирането на организацията Тръмп рискува Китай и ЕС да се обединят за реформи в нея.

Удачният изход

За да приключи всичко това САЩ трябва да ограничат поръчките си от Китай до стойността на американския износ в азиатската страна чрез въвеждането на аукционни за лицензи за внос, еквивалентни на стойността на американския износ в азиатската страна.

Представителите на американския бизнес вече заявиха, че някои китайски продукти са съществени за веригите им за доставка, но повечето не са. Подобна система ще може да отсее правото на внос.