Давос: Руските санкции подкопават силата на САЩ в дългосрочен план

Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор в Rssian Direct Investment Fund

16:41 | 25 януари 2019
Автор: Петър Стоянов
Кирил Дмитриев от Rssian Direct Investment Fund на Световния икономически форум в Давос през 2019. Снимка: Bloomberg
Кирил Дмитриев от Rssian Direct Investment Fund на Световния икономически форум в Давос през 2019. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Russian Direct Investment Fund Кирил Дмитриев коментира състоянието на руската икономика след налагането на санкциите и възможността за нови санкции, съвместните проекти със Саудитска Арабия, руско-американските отношения и какви са рисковете пред световната икономика. Дмитриев коментира тези въпроси по време годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария в предаването  "Bloomberg Markets: European Open". 

На първо място Русия наистина се адаптира към санкциите, започна той. Икономическият ръст в страната е 2% и руската икономика се представя доста добре. Много руски компании се възползват от тези санкции, за да подобрят или развият бизнеса си. Например ръстът на компаниите в селскостопанският сектор сега е много по-силен.

От друга страна обаче санкциите и ограниченията, които Съединените щати налагат на Русия ще повлияят отрицателно на американската икономика в дългосрочен план. Освен това САЩ въвеждат ограничения не само за Русия, но и за страни като Китай и Саудитска Арабия. Съществува американски натиск не само срещу страни, но и компании, и международни проекти като Huawei и Северен поток 2. Съединените щати оказват натиск и на други играчи в международната система, каза той.  

"В общи линии знаем, че много хора леко се отдръпват от долара, някои разплащателни транзакции стават забранени. Чудя се защо толкова много страни използват долара, когато е възможно да има още ограничения и е по-добре да се използват други валути. "

"Така че това е въпрос, свързан с конкуренцията, а не с политиката, като благоприятства краткосрочния американски интерес. Смятаме, че санкциите подкопават дългосрочната сила на Съединените щати и се надяваме, че в даден момент американските политици ще го разберат."

Цялото интервю гледайте във видеото.