Смъртоносна жега в Китай вещае риск от още едно унищожително лято в Азия

Междувременно продажбите на климатици са се увеличили с 95% спрямо предходната година

17:57 | 7 юни 2023
Автор: Стивън Стапчински, Ан Кох, Хали Гу, Санджит Дас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горещините в Китай убиват добитъка и изтощават електропреносните мрежи - ранна гореща вълна, която предвещава още едно лято на смущения за азиатската промишленост и доставките на храни.

Живакът се покачва в почти всички краища на втората по големина икономика в света. В южните райони търсенето на електроенергия достигна най-високите си нива в края на май, един месец по-рано от миналата година, докато в Пекин на север се очаква температурите да достигнат 37 градуса в сряда. Миналата седмица Шанхай счупи 150-годишен рекорд за най-висока температура през май. 

Горещото време се оказва особено опасно за животните. Според съобщения в местните медии стотици прасета са умрели в провинция Дзянсу, а рибата, отглеждана в стопанства, е загинала при покачване на температурата на водата в Гуанси. В провинция Съчуан жегата убива зайци, което води до рязко покачване на цените на пикантните заешки глави, популярно ястие за улична консумация.

Екстремните горещини са необичайни толкова рано през лятото и са особено коварни, тъй като нито хората, нито животните са се приспособили към тях. Въпреки това с промяната на климата те стават все по-често срещани. Това представлява сериозен риск за селското стопанство и промишлената дейност в Китай, особено около басейна на река Яндзъ - основният регион за производство на ориз в страната, силно засегнат от недостига на вода през 2022 г.

В някои части на Китай промишлената дейност вече е ограничена за месеци поради суши, които засягат производството на водноелектрически централи. Според търговци, запознати с въпроса, по-горещото време в някои провинции, включително Гуандун, кара част от китайските вносители на втечнен природен газ да търсят доставки от спот пазара.

Горещата пролет и началото на лятото вече са изпитание за устойчивостта на голяма част от Южна и Югоизточна Азия. Виетнам се бори с най-тежкия в историята си недостиг на електроенергия, тъй като горещините се прибавят към ниските доставки на въглища, изчерпаните резервоари и авариите в старите електроцентрали. Труонг Тху Ми, директор на отдела за изследвания в областта на енергетиката и комуналните услуги в Ho Chi Minh City Securities Corp., заяви във вторник, че за първи път се случва да има прекъсване на електрозахранването в индустриалните паркове, докато прекъсванията в жилищните райони са по-дълги и са вечер.

Бангладеш също се бори с прекъсвания на електрозахранването на фона на недостига на въглища, което доведе до спиране на учебните занятия през по-голямата част от тази седмица. Предвижда се огромна електроцентрала на въглища да остане затворена до края на месеца, след като страната не успя да открие акредитив за внос на гориво. 

От април насам прекъсванията на електрозахранването в Мианмар се засилиха и поради намаляването на производството на електроенергия от водноелектрически централи и намаляването на вноса на природен газ, което доведе до прекъсване на работата на промишлените предприятия и заплаши с многочасови прекъсвания домакинствата.

Досега Китай е избегнал мащабни прекъсвания на електрозахранването, но жегата не е пощадила купувачите, като доведе до препълване на нощните пазари и увеличаване на продажбите на бира. Гигантът за доставки Meituan отчете 44% ръст на продажбите на сладолед през миналата седмица спрямо предходния месец. Междувременно продажбите на климатици са се увеличили с 95% спрямо предходната година, съобщи China Securities News във вторник.