iPhone на Apple се нуждае от промяна. Нов закон може да му помогне

Херметичният свят на Apple е на път да ie отвори - за добро или зло промяната е единствената възможна стабилност

15:15 | 1 януари 2023
Автор: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оградената градина около технологиите на Apple Inc. е синоним на производителя на iPhone, както и самият iPhone. Това е начинът, по който Apple примамва потребителите да купуват скъпи слушалки, часовници и високоговорители, които работят безпроблемно с правоъгълната плочка в джобовете им, и в крайна сметка е това, което привързва хората към продуктите на Apple.

За бизнеса на Apple това е чудесно, но за потребителите - не винаги. Сега един европейски закон принуждава компанията да разхлаби желязната си хватка върху продуктите си. Това в крайна сметка може да доведе до по-динамично преживяване на iPhone, тъй като разработчиците създават повече и по-функционални приложения за платформата, които използват повече от технологиите на Apple. 

Промяната, на която Apple дълго време се съпротивляваше, може да бъде от полза и за компанията.  

Много от над 1,2 млрд. потребители на iPhone на Apple оценяват начина, по който технологичният гигант е запазил нещата прости през годините. Но по този начин компанията се е въздържала от по-големи иновации. В условията на все по-наситен пазар на мобилни устройства някогашният iPhone започна да се усеща като скучен и продажбите му намаляха.    

Ситуацията не се подобри от начина, по който Apple ограничи достъпа на разработчиците до много от интерфейсите за програмиране на приложения на iPhone - софтуерни инструменти, които биха им помогнали да разширят възможностите на приложенията, за да ги направят по-привлекателни.

Но според Bloomberg News Apple вече подготвя почвата за това да позволи на външни създатели на приложения да използват някои от най-строго пазените от компанията технологии за iPhone, включително камерата и комуникационния чип, позволяващ безконтактни плащания. Това означава, че потребителите на iPhone скоро ще могат да плащат с помощта на своите банкови и финансови приложения, а не само с Apple Wallet. 

В плановете на Apple влизат още: Бизнесът ще може да получи достъп до системата Find My Network на iPhone, за да създаде свои собствени конкуренти на AirTags. Създателите на уеб приложения и уеб браузъри като Firefox и Chrome на Google няма да бъдат принудени да използват браузърния механизъм на Apple - нещо, от което те отдавна се оплакват. Това може да направи техните услуги по-малко тромави на iPhone.

Решението на Apple да разреши алтернативни магазини за приложения на своите iPhone и iPad, подобно на начина, по който Google на Alphabet Inc. разреши пазари за приложения, които не са на Google, на устройства с Android, също ще даде на потребителите по-широк избор от приложения.   

Това няма да е първият случай, в който Apple печели много от това, че е принудена да се отвори. Стив Джобс беше известен с това, че се противопоставяше на наличието на приложения в iPhone, които не са създадени от самата Apple, опасявайки се, че те ще заразят устройството с вируси или ще "замърсят неговата цялост", според биографа на Джобс Уолтър Айзъксън. Когато съоснователят на Apple промени мнението си, това създаде предпоставки за процъфтяващ пазар на услуги от трети страни и въведе фразата "Има приложение за това".

Днес използването на приложения, които не са на Apple, за всичко - от планиране на пътувания и проверяване на новини до пазаруване и гледане на видеоклипове от TikTok - е нещо, което потребителите на iPhone приемат за даденост. И това е огромна част от това, което направи iPhone един от най-успешните потребителски продукти в историята.

Европейският закон, който предизвиква промените в Apple, е Законът за цифровите пазари или DMA, който има за цел да се справи с монополните практики на големите технологични фирми. В случая на Apple той се основава на няколко висящи разследвания на Европейския съюз за предполагаема злоупотреба с господстващо положение от страна на компанията, включително по отношение на приложенията за стрийминг на музика и използването на Apple Pay за покупки, направени в App Store. Тези случаи са причината DMA да включва правила, които конкретно засягат Apple, според Ан Вит, антитръстов учен от EDHEC Business School, Augmented Law Institute, в Лил, Франция. 

Apple разумно се подготвя да сътрудничи на законодателството, след като се е поучила от известните болезнени сблъсъци на Microsoft с американски и европейски антитръстови служители в началото на 2000 г. заради начина, по който включваше Internet Explorer в Windows. Microsoft беше принудена да допусне други браузъри като Firefox и Opera в Windows, което помогна за отварянето на платформата за софтуер на трети страни. 

Повишаването на оперативната съвместимост на основните продукти вероятно е помогнало на Microsoft да развие своя зараждащ се тогава бизнес с облачни услуги, за който интегрирането с други съществуващи системи и изграждането на по-силни взаимоотношения с други технологични партньори ще бъдат от решаващо значение за успеха.   

Потребителите също имаха полза. Ако не бяха тези съдебни спорове, "може би щяхме да живеем в свят само на софтуер, създаден от Microsoft", казва Вит, и такива като Google и Meta Platforms Inc., майка на Facebook, може би нямаше да съществуват. Сега същото се случва и с мобилните операционни системи. 

При цялата си пропаганда за ценността и сигурността на затворената градина, Apple също така отлага възможността за по-нови, по-интересни изживявания на своята платформа. Това, че е принудена да се отвори малко, може да се окаже благословия в дългосрочен план.