Apple е на години от автономния автомобил

Марк Гърман, Bloomberg

20:30 | 8 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Най-големият нов детайл, който имаме е, че Apple понижи нивото на автономната си колата от пето до четвърто. Какво означава това?

Първоначалният подход с който Apple работи през последните няколко години, беше за напълно автономен автомобил без волан, без педали, с понижаване или може би повишаване на водача до пътник или човек, който може да се отпусне, докато се вози в колата. Но сега намалиха категорията и това е малко по-нататък. Какво означава?

Означава, че ще получите автономен, напълно самоуправляем функционално автомобил, но само в определени области. Поне за начало по автомагистрали и междуселищни пътища.

И така, идеята този автомобил на Apple да работи по градските улици, сложни пътища или в лошо време, като сняг или дъжд, това няма да се случи, поне в близко бъдеще след пускането на пазара, а може би в крайна сметка, когато го доразработят.

Другата подробност, разбира се, е закъснението, което споменахте. Те планираха пускане някъде през 2025 г. Сега се отлага до към 2026 г.

Кажете ни защо? Можем да си представим каква херкулесова задача е да се преориентираш от телефони към автомобили. Инжектирането на ефективност и научноизследователската и развойната дейност, която е необходима. Но защо е това забавяне?

Забавянето се дължи най-вече на това, че настъпи фундаментална промяна в проекта - много от интериора, основната механиката, софтуера, много препроектиране и промяна на архитектурата трябва сега, за да може да стане фундаменталната промяна от пето към четвърто ниво.

На въпроса защо отнема толкова време на Apple да създаде този автомобил? Първо, все още се нуждаят от партньор, който да разработи основното, което се нарича в индустрията скейтборд. Това е основата на автомобила. Системата за управление и колелата. Това са частите, които се свързват с волана, основната електроника, части от задвижването и, разбира се, батерията. Задвижването е много важно. Батериите, очевидно, са много важни, така че трябва да го направят.

Но нека да поговорим за технологията за самостоятелно шофиране.  Пълно автономно управление от пето ниво, това е мечта. И аз лично не мисля, и безспорно Apple е съгласна, че това е нещо, което ще бъде реализирано в близко бъдеще. Мисля, че това ще стане поне след 20, 30 години, а може би не и в нашия живот, когато ще има пълно пето ниво или ще можете да зададете на автомобила къде отивате и да знаете, че ще стигнете там безопасно, без проблем.