САЩ подготвят санкции срещу Русия и Китай заради правата на човека

Санкциите срещу Русия ще възспират купуването на оръжия, срещу Китай - върху незаконния риболов

16:32 | 9 декември 2022
Автор: Даниел Флетли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ подготвят нов кръг от санкции срещу Русия и Китай за това, което определят като нарушаване на човешките права от двете страни, според официално лице, запознато с въпроса.

Очаква се санкциите срещу Русия да се съсредоточат върху усилията на страната да се сдобие с оръжия - особено безпилотни самолети - от държави, включително Иран, който също е подложен на тежки американски санкции. Санкциите срещу китайски юридически лица ще се съсредоточат върху риболовната индустрия на тази страна, каза служителят, който помоли да не бъде назоваван, защото става дума за действия, които все още не са обявени. 

По-голямата част от санкциите, които ще бъдат оповестени в петък, ще бъдат наложени по силата на глобалния закон "Магнитски" - закон, който разшири използването на икономически санкции в случаи на нарушаване на човешките права. Мярката е кръстена на Сергей Магнитски - адвокат, който почина в руски арест, след като обвини длъжностни лица в тази страна в корупция.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ отказа коментар в четвъртък. За санкциите съобщи по-рано Wall Street Journal.

САЩ са наложили стотици санкции срещу физически лица, компании и държавни структури в Русия. Почти всички представители на руската законодателна власт са подложени на някаква форма на западни санкции, а няколко високопоставени държавни служители, включително ръководителят на централната банка на страната, са санкционирани.

Смесени резултати
Мерките отслабиха икономиката на Русия, като официални лица прогнозират свиване през следващите две години. В показанията си пред сенатската комисия по външни отношения помощник-министърът на финансите на САЩ Елизабет Розенберг посочи 35% спад на руската фондова борса от началото на войната и заяви пред сенаторите, че Русия е трябвало да се обърне към Иран и Северна Корея за оръжия поради контрола върху износа, наложен от САЩ и техните съюзници.

Те обаче не са успели да принудят Русия да се откаже от инвазията си и са имали малък или никакъв ефект върху способността на Русия да финансира войната си с продажби на енергия.

Неотдавна наложеният таван на цената на руския петрол беше разтръбен от западните официални лица като още една мярка, която ще ограничи икономическата мощ на Русия и същевременно ще затрудни страната да преследва военните си цели в Украйна. Но тъй като цените на петрола се задържат на по-ниски нива поради опасенията за търсенето през следващите месеци, концепцията все още не е напълно изпитана.

Китай
САЩ подкрепиха усилията за борба с незаконния риболов в Тихия океан като част от по-широкия стремеж да демонстрират ползите от постоянното си присъствие в региона. Крайбрежните държави по света се оплакват от прекомерния риболов, извършван от китайски флотилии, които понякога са подпомагани от въоръжени кораби на бреговата охрана. 

Китайското външно министерство не отговори веднага на молбата за коментар.