Кьовеши няма търпение да се заеме с нарушителите на руските санкции

Службата на европейския прокурор, която функционира от малко повече от година, е добре подготвена да се справи с нарушаването на санкциите

15:37 | 4 декември 2022
Автор: Ирина Вълку
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Главният прокурор на Европейския съюз, който си спечели репутацията на разследващ корумпирани политици в родната си Румъния, казва, че няма търпение да се заеме с борбата с нарушителите на руските санкции. 

Службата на европейския прокурор, която функционира от малко повече от година, е добре подготвена да се справи с нарушаването на санкциите, тъй като блокът напредва с плановете да го превърне в престъпление съгласно законодателството на ЕС и да даде на службата си правомощия да го преследва възможно най-скоро, заяви Лаура Кодруца Кьовеши.

"Със сигурност сме готови, можем да се справим", каза 49-годишната Кьовеши в онлайн интервю от офиса си в Люксембург. "Едно от възможните престъпления, свързани с нарушаването на санкциите, е контрабандата и ние вече можем да разследваме това", обясни тя. "Така че бихме могли да започнем още днес, ако разполагаме с правните инструменти."

Досега блокът е замразил активи на стойност около 18,9 млрд. евро, принадлежащи на санкционирани руски физически и юридически лица, след като Владимир Путин нахлу в Украйна през февруари. Като изключим нарушенията на санкциите, Кьовеши вече има пълни правомощия. Прокуратурата вече разследва случаи на предполагаеми измами с бюджета на ЕС на стойност над 5 млрд. евро.

Кьовеши всъщност беше първият високопоставен служител на ЕС, който посети Украйна след руското нахлуване и подписа споразумение с властите там за обмен на информация по подозрения за случаи на измами в Украйна, свързани с фондове, свързани с ЕС, тъй като страната наскоро получи статут на кандидат за членство в блока и има шанс да получи предприсъединително финансиране. 

"Имаме доста солиден контакт с украинската главна прокуратура и очакваме с нетърпение потенциалната ни нова компетентност да работи в по-тясно сътрудничество с колегите в Киев”, каза Кьовеши.

Кьовеши си спечели репутацията на безстрашен прокурор, след като оглави безпрецедентна антикорупционна агенция в Румъния, в резултат на която най-влиятелните политици в страната се озоваха зад решетките. Сега, когато се намира в Люксембург, в сърцето на ЕС, тя казва, че разчита на всеобхватния поглед на Европейската прокуратура, за да изправи пред съда транснационалните престъпления и да се справи със случаите на измами, които нанесоха такива щети на бюджета на ЕС.

През първата си година службата вече е възстановила над 250 млн. евро, а Кьовеши очаква през следващата година броят на делата, които в момента са около 1200, да се удвои.

Миналата седмица тя обяви операция, насочена към дело за данъчни измами с ДДС на стойност 2,2 млрд. евро, което обхваща 35 държави в Европа. Като се има предвид, че според някои проучвания годишните измами с ДДС в ЕС възлизат на повече от 50 млрд. евро, това е само началото, казва тя.

Основна пречка за всички разследвания, които тя наблюдава, е фактът, че само 22 от 27-те държави-членки на ЕС са членове на Европейската прокуратура, а някои от тях, като Полша, отхвърлят всякаква форма на сътрудничество.

"Това е много голям проблем, защото има връзки с компании или хора в Полша", но когато правителството "казва, че не сътрудничим, нашето разследване очевидно е засегнато", казва Кьовеши.