Световната купа стана арена на политическа символика и силни послания

Публика бе свидетел на необикновени политически жестове

19:30 | 26 ноември 2022
Автор: Стивън Смит 
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Футболът е красива игра, а моментите на най-голямата му витрина - Световната купа, са впечатляващи и остават в съзнанието на влюбените в него зрители, като скъпоценни камъни. Спомнете си как Джеф Хърст свали вратата на "Уембли", за да донесе единствения триумф на Англия през 1966 г., или как аржентинецът Диего Марадона танцува танго със защитниците на Англия през 1986 г., преди да вкара най-красивия гол в историята на състезанието.

Някои спортове могат да бъдат измислени на базата на статистиката им: бейзбол, крикет. Но футболът - или футболът, какъвто го познава по-голямата част от света - оживява в привличащи вниманието мигове, секунди на незабравима драма.

Това се случи в ранните етапи на турнира в Катар, макар и не непременно по начина, по който коментаторите очакваха. Досега това беше театър на символиката, а милионната световна публика стана свидетел на необикновени политически жестове - както и на вписването на тези, които в крайна сметка не се получиха. Състезанието беше ярко напомняне, че мълчаливите послания са комюникетата на безсилните, а често и поразително ефективни.

Преди откриващия си мач срещу Англия иранският отбор отказа да изпее националния си химн - смел акт на неподчинение, предназначен за очите на теокрацията в Техеран и на силно притиснатите поддръжници на отбора у дома. Това се случи след месеци на размирици заради смъртта на младата иранка Махса Амини, която беше арестувана от "моралната полиция" на страната за предполагаемо нарушаване на строгите правила за обличане. Иранските власти твърдят, че тя е починала от сърдечен удар, но мнозина смятат, че е била убита, пребита до смърт в полицейския арест.

В Обединеното кралство англо-иранският комик и актьор Омид Джалили призова английските футболисти да имитират подстригване, когато вкарат гол. Подстригването на косата се превърна в символ на неподчинение в Иран, където жените се подстригват и изгарят хиджабите си.

Отборът не е приел този жест. Но играчите коленичиха преди началото на мача с Иран. Този акт на мълчалив протест вече е утвърден елемент от мачовете на Висшата лига в Англия, въпреки че има своите критици в Обединеното кралство и САЩ, откъдето произхожда.

Английският капитан Хари Кейн и уелският му колега Гарет Бейл бяха посочили, че искат да носят лентата "One Love" в мачовете. Мнозина се надяваха да видят в това израз на солидарност с хората в Катар (и другаде), които са изправени пред строги наказания за публично изразяване на своята сексуалност. Но FIFA, ръководният орган на световния футбол, предупреди, че играч, който показва такъв символ, може да очаква наказание. Вместо това FIFA разреши използването на ленти с надпис "Без дискриминация".


Лентата "Без дискриминация". Хари Кейн с капитанската лента "Без дискриминация". Снимка: Bloomberg LP

Ето, че по време на мача между Англия и Иран в микса се появиха множество силни образи, и то преди да бъде ритната топката дори веднъж! 

За тези, които нямат право на глас, немият протест е силно изявление на противопоставяне. В него има силна неумолимост. Майките на изчезналите в Чили привлякоха вниманието на целия свят през 70-те години на миналия век, след като безмълвно държаха снимки на изгубените си деца. Мирните протести на площад Тахрир, Египет, през 2011 г. помогнаха за падането на президента Мубарак, който стана първият арабски лидер, съден от граждански съд като всеки друг гражданин. 

Негласният упрек намери своето място и в изкуството на общества, в които несъгласието не може да бъде изразено открито. През 2008 г. китайският хуманитарист и художник Ай Вейвей, който днес живее в Португалия, беше достатъчно приемлив за правителството в Пекин, за да работи по стадиона "Птиче гнездо" за Олимпийските игри - единственият съперник на Световната купа по футбол като най-голямата спортна атракция на планетата.

Но докато живееше и работеше в Китай, Ай започна да изработва и серия от саксии с хитро сатирично послание. Неговите вази "Кока-Кола" съчетават логото на вездесъщата газирана напитка с керамика, произведена в традициите на родината на Ай. Без да изразява ясно мнението си, художникът критикува китайския режим, който се намира между дългото минало на страната и изискванията на международния капитализъм. По този начин Ай казваше неща, които може да изрази с думи едва сега, когато живее в чужбина.

Постигането на съгласие с управляващия елит, който е чувствителен към всяка обида, реална или въображаема, е било деликатно предизвикателство в цялата история на изкуството. Испанският майстор Гоя често е описван като придворен художник, сякаш е бил лакей на мадридската монархия. Но много критици казват, че неговият групов портрет на една диспептично изглеждаща управляваща династия, "Карл V Испански и неговото семейство" (1800-01), е една стряскаща за окото свалка на слаб крал- рогоносец и неговите роднини.

Картината е и израз на почит към шедьовъра на испанското придворно изкуство - "Лас Менинас" (1656 г.) на Веласкес. Ако предложението на Гоя не е от същата класа, то и изборът на кралски особи, с който е разполагал, не е бил такъв, или поне така изглежда художникът.

Руският композитор Дмитрий Шостакович е един от най-смелите хора, живели някога. Въпреки непрестанния страх от смърт или изгнание в ГУЛАГ, каквато е била съдбата на много творци по време на сталинския "Велик терор", Шостакович вмъква в музиката си подигравателни тропи: Жестовете му на съпротива са били чуваеми, разбира се, но залогът на композитора е бил, че грубият и брутален диктатор не е имал уши, за да ги чуе.

Евреите са били особена мишена за ликвидиране, но Шостакович, който е бил неевреин, въвежда еврейски музикални елементи в композициите си, включително музика, наподобяваща клезмер, във финала на неговото "Клавирно трио № 2" за пиано, цигулка и виолончело. През 1948 г., когато главорезите на Сталин събират руските еврейски писатели, поети и актьори, Шостакович композира песенния цикъл "Из еврейската народна поезия". Той включва произведения, които еврейската публика би разбрала като отговор на трудностите при практикуването на вярата им в Съветския съюз.

Подобна музика е провокация, пряк упрек към Сталин. В очакване на ареста Шостакович държи опакован куфар и спи на стълбището на жилищната си сграда, за да не смущава семейния дом, когато КГБ го отвежда. Но той надживява тиранина с повече от 20 години и умира от естествена смърт в Москва през 1975 г.

Постскриптумът за мълчанието идва от философа Лудвиг Витгенщайн - не е име, с което бихте очаквали да се захванете през уикенда. Една от най-известните сентенции на австрийско-британския мислител изглежда подходяща както за действията на иранските футболисти, така и за подривните артисти. Той е казал: "Там, където не може да се говори, трябва да се мълчи."

Академиците се занимават с това гномично изказване от десетилетия. Дали Витгенщайн ни е насърчавал да закопчаваме устните си за неизразими въпроси, които са отвъд човешкото разбиране? Каквото и да е искал да каже, то може да послужи като кредо за невербална съпротива, като последна дума за протестите, които остават неизказани.