Банките в САЩ ще заделят 4 млрд. долара за потенциални загуби от лоши кредити

Тази седмица Wall Street ще покаже своите опасения за американската икономика в отчетите за третото тримесечие

20:05 | 12 октомври 2022
Автор: Галина Маринова
Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., в Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите във Вашингтон, САЩ. 21 септември 2022 г. Снимка: Ал Драго/Bloomberg
Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., в Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите във Вашингтон, САЩ. 21 септември 2022 г. Снимка: Ал Драго/Bloomberg

Най-големите американски банки ще сигнализират за притесненията си относно икономиката на САЩ в отчетите си за третото тримесечие, които започват тази седмица, като анализаторите очакват, че те ще заделят повече от 4 млрд. долара за покриване на потенциални загуби от лоши кредити, пише Financial Times.

Очакваните провизии ще бъдат далеч по-малки от тези, направени от кредиторите в началото на пандемията от коронавирус през 2020 г., когато те увеличиха резервите си с десетки милиарди долари, за да се подготвят за икономически шок, който до голяма степен беше избегнат благодарение на безпрецедентни парични и фискални стимули.

Сега, когато търсенето на кредити все още расте, банките се подготвят за възможността повишаването на лихвените проценти да забави икономиката и да доведе до по-големи кредитни загуби - опасение, което вече понижи цените на банковите акции през тази година.

"Общите икономически перспективи донякъде се влошиха и поради това би било естествено да се очаква известно засилване на действията на банките по резервиране", каза Кен Усдин, банков анализатор в Jefferies. "На този етап няма много големи очаквания загубите да се увеличат в непосредствен смисъл. Но по-големият въпрос е как ще изглежда икономиката през следващата година до 18 месеца."

Шестте най-големи американски банки по активи - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo и Morgan Stanley - ще заделят общо около 4,5 млрд. долара в резервите за кредитни загуби в печалбата за третото тримесечие, според оценки на анализатори, събрани от Bloomberg. Това ще бъде третото поредно тримесечие на увеличение на резервите за кредитни загуби от страна на банките.

Инвеститорите ще следят и дали банките ще отбележат загуби по заеми за изкупуване с ливъридж, които са поели ангажимент да финансират, но все още не са успели да продадат на трети страни. През второто тримесечие банките реализираха стотици милиони долари загуби от преоценка на пазарните цени.

JPMorgan, Morgan Stanley, Citi и Wells Fargo ще оповестят приходите си на 14 октомври, BofA - на 17 октомври, а Goldman - на следващия ден.

Банковият индекс KBW е спаднал с около 22% през 2022 г. в сравнение с около 20% спад на бенчмарковия индекс S&P 500. Спадът отразява опасенията, че все повече заеми ще се окажат проблемни, дори когато повишаването на лихвените проценти помага на кредиторите да увеличат нетния лихвен доход - разликата между това, което банките плащат за депозити, и това, което печелят от заеми и други активи.

"Инвеститорите в банкови акции, група, която никога не е била склонна да се "наслаждава на момента", вече преглеждат" добрите новини и "се притесняват, че се приближаваме до пика на приходите", пишат анализаторите от Autonomous Research.

Ръководителите на банките заявиха, че качеството на кредитите в САЩ остава отлично, като просрочията се наблюдават значително под историческите норми, а компаниите и клиентите все още разполагат с парични средства, натрупани по време на пандемията.

На конференция на индустрията миналия месец президентът на JPMorgan Даниел Пинто заяви: "Потребителите в САЩ са в много, много добро състояние".

Анализаторите също така твърдят, че големите американски банки - след стрес тестовете, организирани от Федералния резерв, и новите капиталови изисквания - са добре подготвени да посрещнат икономически спад.

"Банките навлизат в този период на несигурност в силна позиция", казва Джейсън Голдбърг, банков анализатор в Barclays.

Съгласно методологията, въведена през 2020 г. - наречена "текущи очаквани кредитни загуби" или "Cecl" - от банките се изисква да заделят резерви в добри времена, така че да разполагат с достатъчни капиталови буфери при възникване на загуби.

"Разликата в перспективите за икономиката от края на юни, в сравнение с края на септември, явно е отслабнала. И затова според Cecl създаването на резерви трябва да се увеличи", заяви Джерард Касиди от RBC Capital Markets.

Анализаторите очакват, че печалбата на акция в шестте водещи банки ще намалее средно с около 22% през тримесечието.

Очаква се приходите за третото тримесечие на JPMorgan, BofA, Citi и Wells да нараснат на годишна база с около 4%, повлияни от по-високите нетни приходи от лихви.

Очаква се приходите на Goldman и Morgan Stanley, които получават по-голям дял от приходите си от инвестиционно банкиране, да намалеят поради по-бавната активност при сключването на сделки.

"Традиционното инвестиционно банкиране е много слабо. Пазарите на капиталови инструменти са спаднали доста значително", каза Кристиан Болу, анализатор в Autonomous Research.

Спадът ще засили вниманието към управлението на разходите и броя на служителите от страна на банките.

Очаква се отделите на банките за търговия с акции и облигации - на фона на нестабилните пазари - да продължат силното си представяне и през третото тримесечие.

"Търговията, общо взето, би трябвало да се повиши слабо спрямо третото тримесечие на миналата година, което беше особено силно", каза Голдбърг от Barclays.