Нарастващата доходност по облигациите е нов удар за акциите

Дали на фондовата борса ще има разпродажби зависи до голяма степен от решението на Фед в сряда

08:02 | 21 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg
Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

Доходността по облигациите в САЩ достига най-високите си нива от над десет години, съобщава The Wall Street Journal. Това поставя фондовата борса, която тази година се сблъска с множество сътресения, пред ново предизвикателство.

Когато лихвените проценти са ниски – както се случи след финансовата криза през 2008 г. и отново след пандемията – за инвеститорите беше лесно да се насочат към относително рисковия фондов пазар. Възвръщаемостта, която биха получили от акциите, при почти всички случаи би надхвърлила доходността от държавните облигации, която беше почти нищожна. Това накара Wall Street да обяви, че „няма алтернатива“ на акциите.

Динамиката обаче се промени през тази година. След няколко поредни увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв доходността на пазара на облигации се повиши до многогодишен връх. Сега по-малко от 16-процентен дял от акциите на дружествата в S&P 500 предлагат дивидентна доходност, която е по-висока от доходността по 2-годишните държавни ценни книжа на САЩ, сочат данни на Strategas. По-малко от 20-процентен дял от акциите предлагат дивидентна доходност, която да е по-висока от доходността по 10-годишните ДКЦ, която в понеделник достигна 3,489% - най-високото ниво от 2011 г. насам. Дяловете при акциите от S&P 500 са най-ниски от 2006 г. насам.

„Много инвеститори избраха да поемат риск на пазара на акции, защото никъде другаде нямаше възвръщаемост. Сега е моментът, в който хората си мислят: Наистина ли трябва да поемам този риск?“, коментира Кейти Никсън, главен инвестиционен директор на Northern Trust Wealth Management.

Wall Street отвори с понижения в понеделник, но след това се отърси от загубите, като индексът S&P 500 приключи сесията с ръст от 0,7%, а Dow Jones – с 0,6%. Основните индекси обаче все още търпят загуби за годината. Dow се понижава с 15% през 2022 г., а S&P 500 – с 18%.

Дали на фондовата борса ще има разпродажби зависи до голяма степен от това какво ще се случи в рамките на заседанието на Фед в сряда.

Трейдърите очакват ново повишение на лихвените проценти. Пазарът оценява на 100% вероятността централната банка да увеличи лихвите с поне 0,75%, сочат данни на CME Group.

Според инвеститорите по-неясно е какво ще каже гуверньорът на Фед Джером Пауъл в рамките на пресконференцията си след заседанието. Пазарите се сринаха миналия месец, след като Пауъл заяви, че Фед ще продължава да покачва лихвите, докато не се увери, че е овладял инфлацията, дори това да навреди на икономиката. Инвеститорите, които до голяма степен загърбиха надеждите за промяна в политиката на централната банка, сега се тревожат за две неща: колко високи ще бъдат лихвените проценти след края на цикъла на затягане и колко дълго ще останат на тези нива.

„Изявлението на Фед ще бъде всичко“, заяви Луис Навелие, главен инвестиционен директор на Navellier & Associates. "Имаме нужда от светлина в края на тунела", коментира той.

Навелие е насочил 60-процентен дял от портфолиото си към енергийния сектор през тази година. Това е избор, който се отплаща, като се има предвид силния инфлационен натиск, който повиши цените на акциите на компаниите от сектора в индекса S&P 500 през тази година. По думите на експерта обаче намирането на печеливши акции става все по-трудно.

Нещо повече – данните също не са на страната на инвеститорите.