Фед ще се бори с инфлацията колкото е нужно

Майкъл Маккий, Bloomberg

11:01 | 8 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Вицепредседателят на Фед Лейл Брейнард говори по време на конференция и подкрепи коментарите на председателя Джеръм Пауъл от Джаксън Хол, че Фед остава силно ангажиран с намаляване на инфлацията.

Тя каза, че Фед ще направи каквото е нужно, за да го постигне.

Ето един цитат от речта й:

„Ние ще продължим колкото е нужно, за да намалим инфлацията“, казва тя. „Досега ускорено сме повишавали лихвата до пика от предишния цикъл и лихвата трябва да продължи да расте още.. Монетарната политика трябва да остане известно време рестриктивна, за да се уверим, че инфлацията пада към целта“.

Тя не зае позиция по септемврийското решение – дали ще бъде с 50 или със 75 базисни пункта, но речта й беше доста агресивна и може да го тълкувате както искате.

Това, което тя добавя към дебата и което Пауъл не спомена е идеята, че вероятно маржините леко излизат от релси. Ритейлърите начисляват твърде много за продуктите в сравнение с това, което самите те плащат и това може да бъде намалено и да понижи и инфлацията.

Трябва да кажа също и че получихме коментара на новия президент на Фед Бостън Сюзан Колън в един подкаст на банката.

Тя каза, че още не е решила дали повишението трябва да е 50 или 75 базисни пункта на заседанието на 21 септември. Тя има право на глас, но остава ангажирана като всички останали в борбата с инфлацията.