Три пазарни стратегии преди Фед да повиши лихвите

Инвеститорите очакват по-дълбока инверсия на кривата на доходността в САЩ, по-нататъшни загуби при акциите и по-силен долар.

08:01 | 20 септември 2022
Автор: Лиз МакКормик ,Изабел Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите, които се подготвят за поредното значително повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, се фокусират върху няколко ключови операции: залагане на по-дълбока инверсия на кривата на доходността в САЩ, по-нататъшни загуби при акциите и по-силен долар, пишат Лиз МакКормик и Изабел Лий за Bloomberg.

Доходността от облигациите в по-кратък матуритет от месеци надвишава тази на дългови книжа с по-дълъг матуритет, което е изпитан предвестник на предстоящ икономически спад. Проучването MLIV Pulse, което събра 737 мнения, показа, че по-голямата част от участниците очакват по-нататъшна инверсия. Някои очакват тя да достигне равнища, наблюдавани за последен път в началото на 80-те години на ХХ век, когато Пол Волкър увеличи разходите по заемите, за да пресече хиперинфлацията.

Тази перспектива подчертава мечите настроения, които се засилват на фона на опасенията, че централната банка рискува да задуши растежа в борбата си с инфлацията. Повечето икономисти очакват трето поредно увеличение на лихвените проценти със 75 базисни пункта в сряда, като предстои по-нататъшно затягане. По-голямата част от участниците в проучването на MLIV казват, че е най-добре да се заложи на печалбата на долара, а 44% предпочитат да продават акции. 

"Ясното послание от страна на Фед е, че те искат да предизвикат разрушаване на търсенето, като повишат лихвите, така че въпросът не е дали ще изпаднем в рецесия, а кога", каза Субадра Раджапа, ръководител на стратегията за лихвите в САЩ в Societe Generale SA. "И има голяма вероятност да се стигне до ситуация на твърдо приземяване".

По-горещите от прогнозите данни за потребителската инфлация през миналата седмица засилиха очакванията за това колко настъпателно настроен трябва да бъде Фед, за да ограничи ценовия натиск. Това подтикна трейдърите да прогнозират, че Фед ще повиши своя бенчмарк до връхната точка от около 4,5% през март, от сегашната цел от 2,25% до 2,5% за лихвения процент по федералните фондове.

Залог за инверсия
Това е перспектива, която създава предпоставки кривата на доходността да стане по-дълбоко инвертирана. Инвеститорите могат да направят този залог, като продават краткосрочни държавни ценни книжа и едновременно с това купуват книжа с по-дълги матуритети. Макар че анкетираните очакват доходността да се повиши като цяло, те смятат, че краткосрочните лихвени проценти - тези, които са най-тясно свързани с политиката на Фед - се покачват в по-голяма степен. 

Trades to

Това е типичен модел, когато Фед оттегля мерките за стимулиране, което вече изпрати широко наблюдаваната разлика между 2- и 10-годишната доходност до минус 58 базисни пункта миналия месец, което е най-голямата разлика от 1982 г. насам. Сред 446 инвеститори, които очакват обръщането на кривата да се задълбочи, 62% прогнозират, че тази разлика ще навлезе още по-дълбоко в отрицателна територия, докато 38% смятат, че тя няма да премине дъното от миналия месец.

Тези мерки трябва да се наблюдават заради постигнатите резултати: Спредът между лихвите по тримесечните бонове и доходността по 10-годишните облигации е обърнат преди всяка от последните седем рецесии в САЩ.

"Пазарът на облигации очаква, че Фед ще повиши лихвените проценти достатъчно, за да предизвика рецесия", каза Кати Джоунс, главен стратег по фиксирана доходност в Charles Schwab. 

Мечки на пазара на акции
Перспективата за рецесия, която ще смаже приходите, в съчетание с по-големите разходи по заемите, донесе категоричен резултат от проучването, когато става въпрос за акции. Те завършиха поредната болезнена седмица, отразяваща нарастващите опасения, че агресивната кампания на Фед за повишаване на лихвените проценти ще свие икономическия растеж. Индексът S&P 500 потъна с 4,8% през седмицата, а технологичният Nasdaq 100 спадна с 5,8%.

Най-голям дял от анкетираните - 44%, заявиха, че трябва да продават акции преди заседанието на Фед. Със сигурност последният спад на акциите накара някои инвеститори да стигнат до заключението, че е време да купуват: 28% казват, че купуват стойностни акции преди заседанието на Фед, 16% казват, че купуват дълги позиции на всички акции, а 13% предпочитат акции с потенциал за растеж.

Trades to

"Това ще бъде поредното ястребово послание от страна на Фед", каза Майкъл Контопулос, директор на отдела за фиксирана доходност в Richard Bernstein Advisors. "А единственият квадрант, в който не искате да бъдете, ако сте инвеститор в акции, е този, в който има забавяне на растежа на доходите и затягане на паричните условия, а ние вървим натам."

Доходност и долар
Един от най-силните сигнали от проучването е, че анкетираните виждат още по-големи болки пред пазара на американски държавни ценни книжа на стойност около 24 трилиона долара, който вече е на път да отбележи най-силната си годишна загуба поне от началото на 70-те години на миналия век.

По-голямата част от анкетираните - 70%, заявиха, че очакват след месец доходността на 10-годишните съкровищни облигации да бъде по-висока, отколкото е сега, в сравнение с 30%, които очакват нейното намаляване. 

Тази референтна стойност за глобалните заеми вече се е повишила повече от два пъти тази година, достигайки над 3,4%, което повишава разходите по заемите за всички - от компаниите до купувачите на жилища.

Един от най-големите печеливши от по-високата доходност би могъл да бъде доларът, който нарасна тази година, тъй като кампанията на Фед за затягане на лихвените проценти увеличи лихвените диференциали в полза на зелените пари.

"Това поддържа долара", каза Чару Чанана от Saxo Capital Markets в интервю за телевизия Bloomberg.

Сред анкетираните от MLIV Pulse 61% заявиха, че има още възможности за ръст на зелената валута, което е сигнал, че е най-добре да се запазят или увеличат дългите позиции.

Индексът Bloomberg Dollar Spot, който проследява валутата спрямо кошница от 10 водещи аналози, достигна рекордно високи стойности през този месец. Силата на зелените пари се разпространява на световните финансови пазари, оказвайки натиск върху търговските партньори на САЩ, включително Канада и Япония.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви този месец, че длъжностните лица "трябва да действат сега, открито, решително", за да ограничат инфлацията. В очите на анкетираните това вероятно означава малко отклонение от големите инвестиционни тенденции за тази година.

"Фед води битка с очакванията", пише в изследователска бележка Джо Дейвис, глобален главен икономист във Vanguard Group Inc. "Това е компромис с въздействията на по-високите лихвени проценти, но те по-скоро биха потиснали инфлацията в настоящата среда, дори за сметка на растежа и пазара на труда."