Икономисти очакват Фед да вдигне лихвите до 4% през 2022 година

Това е сериозна промяна спрямо прогнозите на банката през юни и отразява по-трудната борба с инфлацията, след като през август тя отново надвиши прогнозите

19:55 | 16 септември 2022
Обновен: 10:04 | 17 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на Федералния резерв най-вероятно ще дадат още сигнали за настъпателна политика през следващата седмица, а лихвените проценти ще достигнат 4% до декември и ще останат високи през цялата 2023 година, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Те очакват, че Федералната комисия по отворени пазари (FOMC ) ще увеличи лихвите със 75 базисни пункта за трето поредно заседание следващата седмица.

Това ще увеличи целевия диапазон на основната лихва между 3% и 3,25%. Прогнози на банката публикувани след заседанието вероятно ще покажат, че горната граница на лихвите ще достигне 4% до края на тази година, а през 2024 година ще бъде понижена постепенно до 3,6%.

Това е сериозна промяна спрямо прогнозите на банката през юни и отразява по-трудната борба с инфлацията след като през август тя отново надвиши прогнозите. Проучването е направено в периода 9-14 септември сред 45 икономисти.

Икономистите очакват

Председателят Джером Пауъл заяви, че Фед е твърдо решен да върне инфлацията към целта на централната банка от 2% и няма да спре борбата си преждевременно в условията на по-слаби икономически данни. Доводите за по-агресивни действия се затвърдиха от доклада за индекса на потребителските цени от вторник, който показа, че показателите за базисната инфлация са нараснали повече от очакваното.

"Очакваме Фед да продължи да повишава лихвите, докато инфлацията не се понижи, като публикуваните данни за индекса на потребителските цени през август внесе значителен елемент на спешност в задачата на Фед", заяви Робърт Дент, старши икономист за САЩ в Nomura Securities International Inc.  "Колкото по-дълго инфлацията остава повишена, толкова повече нарастват опасенията, че цените и заплатите ще влязат във възходяща."

Какво казват Bloomberg Economics...

"Точковата графика" ще покаже по-висок краен процент през 2023 г. Според нас той ще се повиши до около 4,2% в сравнение с 3,8% прогнозирани през юни. Също така спадът на ставките през 2024 г. няма да бъде толкова рязък, колкото се очакваше през юни. Възможно е да се наблюдава намаление до около 3,8-4% през 2024 г., в сравнение с очакванията за спад до 3,4% от юни."

 -- Анна Уонг, главен икономист за САЩ

Пауъл не е казвал категорично колко високо могат да отидат лихвените проценти и през юли заяви, че Фед ще изготвя политиката си "среща по среща". Това превръща прогнозите на FOMC за целевия лихвен процент в "точковата диаграма" в основен фокус за инвеститорите, когато комисията заседава на 20-21 септември. Пауъл ще даде пресконференция в сряда, 30 минути след публикуването на решението за паричната политика.

Траекторията на лихвения процент, която икономистите очакват FOMC да очертае през следващата седмица, е по-малко агресивна от предвидената от пазарите. Инвеститорите напълно очакват увеличение със 75 базисни пункта в сряда и виждат, че до края на годината лихвите ще се повишат с още един процентен пункт до около 4,23%.

Собствените прогнози на икономистите до голяма степен съвпадат с това, което се очаква от Обобщените икономически прогнози на Фед, като лихвите ще достигнат връх от 4% през декември, след което ще се понижат през 2024 г.

Пауъл се опитва да насочи икономиката към "меко" приземяване с по-бавен икономически растеж, все още стабилен пазар на труда и по-слаба инфлация. Това ще бъде отразено в прогнозите на FOMC за растеж от едва 0,5% през 2022 г. и 1,4% през 2023 г. - и двете големи понижения спрямо юни - като безработицата ще нарасне до 4,2% през 2024 г. от отчетените през август 3,7%, според проучването.

Целта на

"Политиката остава фокусирана върху инфлацията, като няма много доказателства, че реагира на забавящите се икономически данни/данни за заетостта или на понижаващите се темпове на инфлация", заяви Хю Джонсън, председател на Hugh Johnson Economics LLC.

Инфлацията остава основният въпрос, който определя политиката на Фед. FOMC вероятно ще запази прогнозите си за ценовия натиск и може да предвиди инфлация от 5,2% за 2022 г., 2,6% за 2023 г. и 2,2% за 2024 г. Това би означавало, че до 2025 г. няма да бъде постигната дългосрочната инфлационна цел на Фед от 2%.

Пауъл подчерта, че централната банка ще бъде гъвкава в плановете си за повишаване на лихвените проценти, а в предишното си изявление FOMC предложи само относителни насоки, че продължаващо увеличение ще бъде целесъобразно. Три четвърти от икономистите очакват комисията да повтори насоките, докато повечето от останалите твърдят, че FOMC може да заяви, че очаква темпът на повишенията да се забави, повтаряйки последните публични изявления на Пауъл.

Две трети от икономистите също очакват единодушно решение този месец, като FOMC ще запази единния фронт в борбата на Пауъл с инфлацията. Досега през тази година президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард изрази несъгласие като "ястреб", а президентът на Фед в Канзас Сити Естер Джордж подкрепи по-миролюбива политика.

Икономистите на Уолстрийт продължават да изразяват опасения за потенциална рецесия, тъй като Фед затяга паричната политика на фона на насрещни ветрове, включително по-високи цени на храните и енергията в условията на руската инвазия в Украйна.

Икономистите очакват

"По-високата за по-дълго време инфлация, по-агресивното затягане на паричната политика на Фед и негативните странични ефекти от отслабващия глобален фон според нас ще се комбинират, за да тласнат икономиката на САЩ към лека рецесия през първата половина на 2023 г.", заяви главният икономист на Oxford Economics за САЩ Кати Бостянчич.

Икономистите изказаха разнопосочни мнения относно перспективата, като 49% от тях смятат, че рецесията е вероятно през следващите 2 години, а 33% очакват, че е вероятно да има известен период с нулев или отрицателен растеж. Останалите смятат, че Фед ще успее да постигне меко приземяване с продължаващ растеж и ниска инфлация.