Toyota показа, че (все още) ще бъде трудно да си купите нова кола

Ако Toyota не може да се справи със задълбочаващите се предизвикателства на производството, е малко вероятно и другите да могат

09:03 | 5 август 2022
Обновен: 12:00 | 5 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата световна автомобилна компания имаше тежко тримесечие и проблемите с веригата за доставка не се очаква да отминат скоро. Това е предупреждение за други големи производители - и всички техни клиенти, пише Анджани Триведи в свой коментар за Bloomberg.

Печалбите на Toyota Motor Corp. паднаха с 18% за тримесечието, приключило pred юни. Голяма част от удара идва от цените на суровините, които събориха оперативния доход с 315 милиарда йени (2,35 милиарда долара) и намалиха продажбите поради ограничени доставки. Японската компания също беше засегната от „неочаквани събития“, като блокирането на Шанхай и наводненията в Южна Африка, които свиха производството. В крайна сметка оперативният доход намалява с около 3,1 милиарда долара - спад с 42%. Япония и Северна Америка се представиха особено лоши. С цялото разочарование, цената на акциите падна.

Всичко това звучи като нормални проблеми за прозводителите в наши дни, като се имат предвид глобалните затруднения на веригата за доставки и високите цени на горивата. Въпреки това, тъй като се случва с Toyota, си струва да му се обърне внимание: гигантският и консервативен автомобилен производител има плътно сплетена мрежа от доставчици, съчетана със система за управление на инвентара, която досега му е служила добре. Неговите глобални производствени операции са едни от най-пъргавите и фино настроени. Ако Toyota не може да се справи със задълбочаващите се предизвикателства на производството, е малко вероятно и другите да могат.

През месеците на проблеми във веригата за доставки и недостигът, Toyota изкриви тенденцията - тя наистина нямаше проблеми. Автомобилната компания промени своята известна стратегия за производство "точно навреме", която се фокусира върху хипер-ефективността, държейки повече запаси и облекчавайки всякакви задръствания. Тя работи чрез своята база данни за информация за веригата на доставки за почти 7000 части, което позволява на Toyota да поддържа строг контрол върху доставчиците и да види какво се случва на всички нива. Компанията също работи за по-нататъшно засилване на своите дистрибуционни системи, работни отношения и мрежи, за да прецени търсенето на автомобили.

Въпреки целия хаос и объркващите икономически показатели, Toyota успя да предвиди възможно най-далеч ситуацията с търсенето и предлагането. Това стои в контраст с това, което направиха повечето конкуренти - те използваха недостига, за да увеличат маржовете и да извадят недостъпни части от превозните средства. По-важното е, че те не бяха планирали за бъдещето - и мнозина все още не го правят. Това означава, че това, което Toyota казва сега, е предвестник на още проблеми с производството и предлагането.

Обявявайки резултати за последното тримесечие в четвъртък, Toyota заяви, че доставчиците изпитват трудности с цените на суровините и частите, принуждавайки компанията да изменя собствените си планове в последния момент. Това доведе до намаляване на оперативния доход. За да подкрепи веригата на доставките си и да се справи с „настоящата тежка бизнес среда“ и други постоянни предизвикателства, фирмата планира да помогне на своите доставчици по въпроси като споразумения за покупна цена. Производителят на автомобили също коригира производствените си планове, като дава на по-малките производители повече време за закупуване на части и труд.

Това не е просто случай на най-голямата компания за автомобили да се държи добре - доставчици под стрес рискуват в производствената линия на Toyota да се появят пукнатини, които ще бъдат трудни за отстраняване. Не е лесно да се намери заместител на един липсващ компонент или на един затруднен производител, и всеки проблем води до изоставане.

В допълнение, фирмата отбеляза, че недостигът (като тези на полупроводниците, които ще продължат да бъдат „непредсказуеми“) ще да удари производството на електрически превозни средства и да предизвика забавяне. Въпреки че Toyota е неохотен играч, що се отнася до EV, нейните затруднения в производството са индикация, че автомобилните фирми, които се гордеят с милиони предстоящи единици, няма да успеят да ги направят. Toyota поддържа своята вече консервативна перспектива за годината. Инвеститорите трябва да очакват да бъдат разочаровани и да видят прогнозите променени - все още не сме достигнали края на проблемите с веригата за доставки.

Ако производителите се опитват да четат чаените листа, това са знаците, върху които трябва да се съсредоточат. Някакви части от недостига без съмнение са облекчени, други основни продължават. Тъй като инфлацията продължава да хапе, производителите трябва да се съобразяват с предупрежденията на Toyota. Ако производството е ограничено, тъй като разходите продължават да се увеличават, компаниите ще се окажат уловени в порочен, самоутвърждаващ се цикъл на ниско предлагане, високо търсене и прекомерни цени.

Вместо да се надяват, че търсенето е тук, за да остане, вероятно е разумно да започнат да се подготвят.