Toyota инвестира 70 млрд в електромобили, но не се отказва от водородните коли

Компанията смята, че до 2040 не всички региони на света ще са готови за преход към зелени автомобили

12:43 | 15 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp обяви във вторник вечерта, че ще вложи 70 милиарда долара в електрификация на своите автомобили до 2030 година. Половината от тя ще бъдат за разработка на автомобили на батерии, предава Reuters.

Най-големият автопроизводител в света, който навлезе относително късно в света на изцяло задвижваните от батерии автомобили заяви, че очаква неговите годишни продажби на електрмобили да достигнат едва 3,5 милиона автомобила до края на десетилетието или около 1/3 от настоящите продажби на концерна.

Това е значително по-малко от други компании, като водещият производител в Европа Volkswagen, който през юли прогнозира, че половината от глобалните му продажби до 2030 г. ще бъдат с изцяло електрическо задвижване.

Въпреки това, книжата на Toyota и групата дружества Toyota Tsusho и Denso поскъпват в сряда и са сред най-добре представящите се в индекса Nikkei 225. Акциите на Toyota добавиха 4,06%, а тези на Toyota Tsusho и Denso – съответно 4.81% и 4.44%.

Toyota е поредният традиционен автопроизводител, който непрекъснато увеличава инвестициите си в електромобили, за да настигне настоящия лидер в сегмента Tesla Inc., която се превърна в автопроизводителя с най-голяма пазарна капитализация през октомври. Тя достигна 1 трилион долара, което е повече от общата оценка на Toyota, VW, Daimler AG, Ford Motor и General Motors Co.

На пресконференция в Токио изпълнителният директор на Toyota Акио Тойода заяви, че неговата компания все още следва своята многостранна стратегия за намаляване на въглеродните емисии, която включва хибриди и автомобили с въглеродни клетки.

"Искаме всички хора да имат право на избор, а не да купуват това, върху което ще се фокусираме, затова ще изчакаме още малко, за да разберем накъде отиват пазарите," заяви Тойода.

Компанията планира да продава 30 електромобила от всички сегменти до 2030 година, като по-рано през годината смяташе да предлага 15 такива модела до 2025 г. Японската компания заяви и че планира да инвестира и над 17 милиарда долара в разработка на батерии до 2030 година, което също е увеличение спрямо плановете, обявени преди няколко месеца.

Тези средства включват 1,29 млрд. долара за нов завод за батерии в Северна Каролина, който ще започне работа през 2025 г.

Електромобилите все още представляват малка част от общия брой продадени автомобили, но пазарът се разраства бързо и продажбите им за 2020 са скочили с 41% спрямо 2019, въпреки че общите продажби на коли се свиха с 1/6.  

През ноември, Toyota отказа да се присъедини към 6 големи автопроизводители, включително GM и Ford и да се откаже от двигателите с вътрешно горене до 2040 година. Тогава от компанията заявиха, че не всички части на света ще бъдат готови за преход към зелени автомобили до тази дата.

Освен електромобилите, Toyota разработва и двигатели с вътрешно горене, които се движат на водород. Тойода заяви, че технологията може да запази част от 5,5 милиона работни места в японския автомобилен сектор, които ще бъдат изгубени при преход към автомобили изцяло на батерии.