Данъкът върху свръхпечалбите на банките застрашава ползите от затягането на ЕЦБ

По-високите лихвени проценти, определени от ЕЦБ, биха увеличили приходите от заеми в десетте най-големи банки в региона с около 5 милиарда евро тази година

17:26 | 20 юли 2022
Обновен: 20:29 | 20 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските банки чакаха Европейската централна банка да увеличи лихвите повече от десетилетие, за да започнат отново да печелят от кредитиране. Сега някои правителства заплашват да изтрият ползите от по-високите лихви, пише Стивън Арънс за Bloomberg.  

Докато ЕЦБ се готви да увеличи лихвите в четвъртък, някои политици от Мадрид до Варшава призовават за отлагане на плащания върху ипотеки и данъци върху банките, които да предпазят потребителите от по-високите лихви по заемите и рекордната инфлация. Миналата седмица полското правителство позволи на купувачите на жилища да отложат плащанията по ипотеките си. Испанските власти обмислят да наложат данък от 5% върху таксите на банките, както и лихвите налагани от тях. Унгария вече въведе данък върху банките.

Използването на банки, за смекчаване на въздействието на нарастващата инфлация, е популярна мярка в регион, който отдавна се отнася критично към финансовата индустрия, особено след като много от кредиторите бяха спасени с пари на данъкоплатците по време на финансовата криза. Но за банките, които вече се борят с последиците от санкциите срещу Русия, подобни ходове биха могли да удължат загубеното десетилетие, през което те трябваше да отстъпят пазарен дял на своите по-големи колеги от Уолстрийт и не успяваха да направят така необходимите инвестиции в технологии.

„Трябва да разпределим тежестта на тази криза справедливо, а не като последната, която падна върху най-уязвимите“, каза испанският премиер Педро Санчес миналата седмица, когато разкри изненадващия данък.

Предложението на Испания, което трябва да набере 3 милиарда евро за смекчаване на въздействието на растящата инфлация, заличи около 6 милиарда евро пазарна стойност за петте най-големи изброени кредитори в рамките на търговската сесия. Правителството няма планове да повишава ставката на корпоративния данък за банките и вместо това клони към прилагането на мито в стил ДДС за таксите за услуги и лихви, съобщи Bloomberg.

В Полша, където плащанията по заеми с плаваща лихва скочиха от близо до нулата до над 6% от миналата есен, правителството позволява на кредитополучателите на ипотечни заеми да отложат до осем месечни плащания до края на 2023 г. Мораториумът, който се очаква да струва на индустрията 4,3 милиарда евро принуди банки, сред които BNP Paribas SA и Banco Santander SA, да натрупат загуби от над 1 милиард евро.

Правителствените мерки се готвят, тъй като ЕЦБ, която определя лихвените проценти за страните, които използват еврото, почти сигурно ще повиши лихвените проценти в четвъртък. Банкерите дори може да увеличат ставките с половин процентен пункт, съобщи Bloomberg във вторник. Ако бъде приложен, подобен ход ще сложи край на отрицателните лихви, които са в сила от 2014 г.

Европейските кредитори отдавна обвиняват изключително ниските и дори отрицателни лихви за ниската си доходност. Банките печелят пари от разликата между лихвите, които плащат по депозитите, и това, което начисляват, за да ги отпускат. Ниските ставки намаляват този марж. Обратно, по-високите ставки позволяват на заемодателите да таксуват повече за заеми.

По-високите лихвени проценти, определени от ЕЦБ, биха увеличили приходите от заеми в десетте най-големи банки в региона с около 5 милиарда евро тази година, изчислиха анализатори. Банки с фокус върху плаващи лихвени проценти като Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA вероятно ще се възползват по-бързо от мярката, докато кредитори с много депозити като Deutsche Bank AG ще усетят ползите по-постепенно.

Кредиторите в страни, които вече повишиха лихвените проценти, като Полша и Швеция, отбелязаха значително увеличение на приходите си от заеми. Но много правителства гледат на подобен тласък като на несправедлива неочаквана печалба във време, когато обикновените хора трудно успяват да покрият разходите по своите ипотеки.

Европейските банки „може да бъдат обложени с все повече данъци “, пишат анализатори от Goldman Sachs Group Inc., ръководени от Крис Халъм, в отговор на испанското съобщение. „Притесненията, че още държави могат да бъдат добавени към списъка“ може да направят сектора по-малко привлекателен за инвеститорите, казаха те.