Дори на валутните пазари има известна лудост

Волатилността при валутите значително нараства

13:09 | 18 май 2022
Обновен: 17:43 | 18 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Волатилността при валутите отново е тук, пише The Wall Street Journal.

Индексът на JPMorgan, проследяващ колебанията при валутите, свързани със страните от Г-7, се повишава с над 70% през тази година. Един от показателите за волатилност при еврото се повишава с над 50% от ноември, отчитайки най-голям ръст през май. Измерителите на волатилността на валутните пазари се повишават, когато дадена валута устойчиво започне да отслабва.

Движенията при цените са поредно отражение на хаоса, който ускоряването на инфлацията и трусовете по веригите на доставка причиниха на пазарите през 2022 г. Повишаването на лихвените проценти, инвазията на Русия в Украйна и икономическото забавяне в Китай разтърсиха обичайно спокойния валутен пазар. Доларът рязко поскъпва, като индексът на WSJ, проследяващ цената на долара спрямо кошница с валути, се повишава с 13% през последната година. Еврото отслабва с над 14% спрямо долара, а паундът – с почти 13% за същия период.

Залагането на валути обикновено е гореща тенденция сред хедж фондовете. Валутните пазари обаче се успокоиха след финансовата криза от 2008 г., което понижи волатилността, необходима на трейдърите за генерирането на големи печалби.

Джеф Ярмут, UBS, посочва, че големите движения в долара на дневна база и резките спадове в цените на акциите задвижват големи ръстове във волатилността на валутите.

Пазарите на облигации, които служат за убежище при разпродажби на фондовата борса, също са засегнати. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повишава до над 3% през месец май. Федералният резерв повиши лихвените проценти два пъти през тази година в опит да овладее инфлацията, което доведе до ръст на цените по заемите за всичко – от автомобили до жилища.

„Погледнете колко бързо се движат лихвите по ипотеките. На някакъв етап волатилността при обменните курсове трябва да се овладее“, твърди Мазен Иса, стратег на TD Securities.

Инвеститорите обикновено се фокусират върху икономическия растеж, преди да преминат към купуване или продаване на акции. Някои от залозите им сега по същество са за това коя централна банка ще направи най-много за затягане на условията за кредитиране. Инвеститорите се насочват към долара, отчасти поради вярванията си, че централните банки на останалите страни не правят достатъчно, за да забавят инфлацията.

Доларът се използва като глобална резервна валута и играе ключова роля в икономиката. Силен долар позволява на американците да купуват стоки от други страни на по-ниски цени, но също така удря американския бизнес, увеличавайки цените на стоките и услугите за чуждестранните купувачи. Той може да внесе и инфлация в икономиките на развиващите се пазари чрез обезценяване на техните валути.

Отвореният интерес към валутните опции се повишава със 73,9% към края на април в сравнение със същия период година по-рано, сочат данни на базираната в Чикаго CME Group. Отвореният интерес е важен показател за растежа на обемите. Той представлява броя договори за покупка и продажба, които са оставени отворени след края на търговския ден и не се отразяват на броя трансакции. Крис Грамс, говорител на оператора, заяви, че натискът от инфлацията и продължаващото геополитическо напрежение допринасят за увеличаване на активността на трейдърите към валутни фючърси и опции. 

Някои хедж фондове продават британски лири, защото Английската централна банка сигнализира, че може да не повиши лихвените проценти в идните месеци – в контраст с централните банкери на Фед, сред които има съгласие, че допълнителен ръст на лихвите с половин процентен пункт е необходим и ще бъде наложен в рамките на заседанията през юни и юли. Зак Пандл от Goldman Sachs заяви, че политиката на АЦБ съществено се различава от тази на останалите централни банки, което вероятно ще доведе до допълнително обезценяване на паунда.

„Другите централни банки сега отговарят много по-силно към променящите се инфлационни перспективи“.

Междувременно някои от най-големите управители на активи залагат срещу еврото заради очаквания за допълнително понижение на цената му. Те се позовават на слабия растеж, повишаващите се потребителски цени и потенциалната енергийна криза в Европейския съюз при налагане на забрана за вноса на петрол от Русия.

„Не съм сигурен как се очаква Европа да догони САЩ, когато се случват всички тези шокове на няколко години“, коментира Танос Бардас, Neuberger Berman, имайки предвид дълговата криза, започнала през 2010 г. Бардас има позиции, които ще спечелят от поскъпване на долара спрямо еврото и японската йена.

Продължаващият конфликт между Русия и Украйна кара банките да таксуват повече за деривати, свързани с еврото. Това е така, защото банките оценяват валутните деривати директно с т.нар. очаквана волатилност – изчисление за това колко големи ще са движенията на валутата за месец или друг период.

Инвеститорите също се насочват към опции, обвързани с японската йена. Йената обикновено поскъпва, когато пазарите на акции отчитат спадове и японските инвеститори разпродават долари, за да премахнат американските си активи.