Lyft бе оценена от Wall Street на 24,3 млрд. долара

Втората по големина в САЩ компания от сектора набра 2,34 милиарда долара

09:47 | 29 март 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Американската компания за споделени пътувания Lyft Inc бе оценена на 24,3 млрд. долара в рамките на своето първично публично предлагане (IPO) – първото такова на стартъп от този бранш. Компанията заложи на по-високи цени от първоначално очакваните, тъй като инвеститорите пренебрегнаха несигурността по пътя на Lyft да стане печеливша компания, предава Bloomberg.

Оценката на Wall Street e с над 60% над тази от последното частно финансиране на Lyft, което изпраща окуражаващ сигнал към цяла орда компании от Силициевата долина, които се опитват да станат публични през тази година.

„Добра новина е те да могат да видят, че пазарът има огромен апетит за първични публични предлагания“, казва пред Bloomberg Рейна Агарвал, директор на Центъра за финансови пазари и политика в университета в Джорджтаун. „Мисля, че е добър знак, ако има успешно IPO, а след това идват други“.  

Втората по големина в САЩ компания от сектора набра 2,34 милиарда долара в рамките на най-голямото публично предлагане на американски технологичен стартъп, откакто Snap Inc. стана публична компания преди две години, и най-голямото IPO досега за тази година. След хладното начало за 2019 г. за IPO-тата в САЩ на фона на спирането на дейността на федералните агенции успехът на Lyft можеше да подхрани този пазар, който вероятно ще приветства Uber Technologies Inc., Pinterest Inc. и Slack Technologies Inc. - преди края на годината.

Lyft заяви в изявление, че е продала 32,5 милиона акции в четвъртък за по 72 долара всяка. Това е най-високото ниво на диапазона, който в сряда бе увеличен до 70-72 долара. Базираната в Сан Франциско компания също увеличи размера на предлагането от първоначалните 30,8 милиона акции, които бе планирала да продаде.

Първичното публично предлагане дава на Lyft оценка от около 25 млрд. долара, включително акции с ограничени права и акции, които биха могли да бъдат издадени по-късно от поемателите. Въз основа на общия брой акции, които трябва да останат налични след предлагането, пазарната стойност би била около 20,6 млрд. долара.

Lyft предложи първоначално акциите си за между 62 и 68 долара всяка. Поръчките обаче бяха презаписани през миналата седмица, два дни след като компанията пое по пътя към инвеститорите, твърдят хора, запознати с процеса. В сряда Lyft подаде заявление за увеличаване на този диапазон.

Листването изпълни и ключова стратегическа цел за Lyft: да надмине по-големия конкурент Uber на пазара. Очаква се Uber публично да подаде заявление за IPO през април, давайки начало на листване, което би могло да я оцени на до 120 млрд. долара.