На Азербайджан се разчита да е един от основните доставчици на газ за хъб „Балкан“

Според министъра на енергетиката страната ни винаги е подкрепяла проекта за Южен газов коридор

19:11 | 18 февруари 2019
На Азербайджан се разчита да е един от основните доставчици на газ за хъб „Балкан“

България очаква Азербайджан да бъде един от основните доставчици на природен газ за хъб „Балкан“. Това заяви българският министър на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за азербайджанската новинарска агенция Trend, цитирано от Investor.bg.

Петкова също така отбелязва, че страната ни винаги е подкрепяла развитието на проекта за Южен газов коридор, тъй като България е неделима част от него чрез интерконектора с Гърция. „Строителството на интерконектора Гърция-България цели да гарантира диверсифициарнето не само на маршрутите, но също и на източниците на природен газ за България и региона“, заяви министърът.

Според нея Баку и София биха могли да осъществяват съвместни доставки на газ за Югоизточна Европа. Тя също така припомня, че българската държавна газова компания „Булгаргаз“ е сключила договор за доставка на 1 млрд. куб. м газ годишно от находището „Шах Дениз“ 2.

Петкова допълва, че на практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от „Шах Дениз“ 2 ще осигурява между 25 и 30 процента от потреблението на „синьо гориво“ в България, което на свой ред ще увеличи значително българската енергийна сигурност и ще стимулира конкуренцията на пазара.

Чете повече на Investor.bg.