Qualcomm иска Arm да остане независима

Кристиано Емън, директор на Qualcomm

12:39 | 17 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Arm, позната най-добре с технологиите си за чипове за мобилни устройства е страшно важен партньор в екосистемата. Qualcomm е голям клиент. Arm бе неутрална страна до момента. Nvidia се опита да купи Arm и Йенсен Хуанг, директорът на Nvidia казва, че не планира да променя този неутралитет. Обаче – вие казвате, че тази смяна в собствеността не носи нищо добро. Защо?

Без никакво съмнение, Arm вече спечели. Вземете телефоните – те печелят, всички процесори в тях на Arm. Компютри – носят се и те– вижте какво направи Apple от самото начало – използват Arm. Ние слагаме Arm в екосистемата на Windows.  Така че те печелят и в сегмента на персоналните компютри.

Колите – вече са спечелени – на Arm са.

Можем да кажем още, че Nvidia без още да се купили Arm, вече обявиха, че ще ползват процесорите на Arm за дейта центровете си. Amazon има Arm в Graviton. Google работи с Arm.

Затова казвам, че ако отстъпите и помислите, Arm вече спечелиха.

Спечелиха, защото са независими.

Няма нужда някаква компания да купува Arm, за да инвестира в нея и те да спечелят.

Те вече спечелиха.

Защото са независими и техният бизнес модел им позволява на хоризонтална платформа да съберат развойната дейност от цялата индустрия в тяхната екосистема. В резултат този модел се оказва по-успешен.

От гледна точка на Qualcomm, се позволи на Arm да спечели като независим производител и платформа за цялата индустрия.

Същото мислим и за нещата, които правим самите ние.

Ние създаваме технология, за която лицензираме цялата индустрия.

Създаваме хоризонтална платформа.

Различните компании си имат всяка своята роля и те са успешни точно по тази причина.

Това мисля аз.

Arm беше страхотна независима компания. Ние искаме това да остане така.

Ако има начин  Arm да си остане независима, било SoftBank да реши IPO.. не сме единствени, има и други, които мислят, че би било интересно за нас да инвестираме в Arm.

Ще продължаваме да мислим, че Arm е по-добре да остане независима, защото така индустрията щ е остане конкурента и ще продължи да подкрепя ситуация, в която Arm е победителят.

Ще влезете ли в консорциум, за да купите Arm и да я запазите неутрална?

Преди пак сме го казвали – ако има начин, Qualcomm е насреща и ще участва.

Много други компании в различни сектори – автомобилния, облачния и други, са изразявали подобна загриженост. Всички ние искаме Arm да бъде независима.