Надпреварата за нулата

Ромейн Бостик, Bloomberg News

12:00 | 4 август 2021
Преводач: Кирил Петков

Една последна мисъл за Robinhood.

Приложението, пуснато от компанията през 2015 г. стана известно с разклащането на света на инвеститорите.

Оказа се, че търговията на акции без такса за транзакциите и купуването на дялове от компании, и то със заети пари, в мащаб, дотогава рядко предлаган на малки индивидуални инвеститори, е невероятно успешен бизнес модел.

18 милиона активни потребители на приложението.

Един милиард щатски долара годишни приходи.

80 милиарда в управлявани активи.

Но правилата, които Robinhood последва, не са нови.

Въпреки че компанията заслужава признание за подпомагане демократизацията на финансите, революцията бе в ход далеч преди нея, поне от 70-те.

Спомнете си 1 май, 1975 г.

На този ден брокерската индустрия на САЩ и непоклатимата структура бяха дерегулирани според нареждане на Комисията по ценните книжа и борсите.

Трябва да се върнем към малък предприемач на тридесет и нещо, на име Чък Шуаб, който намали таксите със 75% и позволи на клиентите си да пускат поръчки директно, вместо да разчитат на някакъв брокер в Ню Йорк, който да реши вместо тях.

Да си спомним Лезли Куик, Бил Портър, и дори до евангелисти на пасивното инвестиране като Джон Богъл.

Това течение доведе до Robinhood.

"Никога не съм възнамерявал да построя невижданото. Но както съм казвал на хората, бях твърде глупав да осъзная, че ако предоставим инвеститорите най-добрата сделка в живота им то ще построя колос", казва Джон Богъл, основател на Vanguard Group.

Всичко това разбира се, бе обект на критики от институциите и правителството.

Влад Тенев, директор на Robinhood бе въртян на шиш вече в Конгреса за търговията, която предоставя и която запали едни от най-масовите спекулации тази година. Става дума за покупките на GameStop, AMC и други.

Регулаторите все още проучват дали Robinhood наистина разкрива риска за търговията с маржини на инвеститорите на дребно и цялото противоречие около основните приходи на компанията, плащането за автоматичните потоци, разчитащи на големите, институционални трейдъри.

Но въпреки всичко това най-привлекателното за дребните инвеститори е тук, реално е. След като Шуаб стана пионер в лоукост брокерството преди десетилетия, трицифрените комисионни за обикновена търговия с акции паднаха до двуцифрени числа.

После станаха едноцифрени. Сега при Robinhood са нула.

"Решихме, че ще работим много добре, ако предлагаме услугите си без такса за транзакциите", каза Чарлз Шуаб, основател и председател на Charles Schwab.

И така Robinhood, както и конкурентите си-стартъпи като E-Toro, Acorns са по-малко революционни и по-скоро еволюционни.

Революцията бе направена преди 50г от държавните регулатори, които искаха промяна, от предприемачите, които бяха достатъчно умни да забележат промените, които се задават, и все повече индивидуални инвеститори, търсещи по-прости и по-евтини начини да участват в най-великия финансов пазар на света.