Novartis разработва антивирусен препарат за подкожно прилагане

Вас Нарасимхан, изпълнителен директор на Novartis

17:45 | 23 юли 2021
Преводач: Мария Попова

Стратегически погледнато, в  Novartis сме фокусирани над това да бъдем лекарствена компания. Извършили сме сделки за над 80 милиарда с цел да се профилираме като компания за медикаменти и за водещи технологии във фармацията. Направихме редица придобивания, за да бъдем лидер в областта на клетъчната терапия, генната терапия, лъчетерапията, технологията на малка интерферираща РНК, защото вярваме, че това е вълната, която ще пренесе компанията в следващото десетилетие. 

иРНК е друга технология и предвид успеха й при ваксините, логично възниква въпросът дали тя няма по-широко приложение. Но това все още е на етап оценка. За нас е по-важно е другата технология на  малка интерферираща РНК, за която получихме одобрение в Европа, надявам се скоро и в САЩ, за лечение на сърдечносъдови заболявания. Това е един от най-важните проекти заложени в компанията – лекарството наречено Lequio.

С нашия партньор Molecular Partners разработваме нещо наречено DARPin – това е нова технология, която се прицелва в шипестия протеин и ни позволява да се борим с множество различни варианти на вируса. В предклиничните изследвания стана ясно, че тя  е успешна срещу всички досега съществуващи варианти. В момента тече фаза 3 от изпитванията и очакваме крайните резултати в рамките на третото тримесечие. Интересното при този медикамент е, че той може лесно да се произведе в огромно количество, а надяваме се и с много ниска цена. Надяваме се и скоро да се разработи вариант за подкожно приложение, което да е достъпно в държавите с нисък и среден доход.