Новата парадигма на сигурността: Съюзи

Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ и на международните и американските части в Афганистан и Ирак

11:57 | 25 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Най-важните отношения в света са тези между САЩ и Китай. Не само за двете ни страни, но и за останалата част от света.

Китай не беше на срещата на Г-7 и на срещата ЕС-НАТО, но бе споменат във всяка от декларациите от тях. Ясно е, че всеки мисли за Китай.

Всеки иска да види американско-китайските отношения и отношенията на другите страни и блокове с Китай да са колкото може по-взаимноизгодни.

Очевидно има случаи на доста значителна конкуренция и в известна степен конфронтация и хората, които следят Индо-Тихоокеанския регион наскоро казаха, че ерата на участие е приключила. Че е настъпила ерата на конкуренцията. Така определиха китайско-американските отношения на Белия дом.

Според мен новата американска администрация първо подрежда собствената си къща – справяне с пандемията, възстановяване на икономиката, обединение на страната – и след това се обръща към всички наши съюзници, приятели и партньори по света, за да осигури тяхното участие и да утвърди новото американско ръководство. Да утвърди ценностите в партньорствата и съюзниците ни.

А след това да изгради цялостна и пълна структура на правителствата, в множествено число, не само в САЩ, но и сред съюзниците и партньорите ни, за да се опита да повлияе на Китай. Особено за да избегне реална конфронтация и в най-добрия случай да постигне влияние върху вземането на решения в Пекин по някои проблеми. Например търговията и икономическите отношения. Как всяка страна работи с останалия свят и международните организации. И т.н.

Администрацията стартира добре.

Аз съм деполитизиран. Съветвам хора от двете политически партии и хора, работещи за президентите-републиканци и демократи.