Байдън: Случаите на Covid растат там, където ваксинирането е слабо

Джо Байдън, президент на САЩ

11:13 | 22 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Истината е, че смъртността и хоспитализациите драстично намаляха в региони, където хората се ваксинират.

Но за жалост случаите и хоспитализациите не намаляват в щатите с по-ниски нива на ваксинации. На някои места даже нарастват.

Преди няколко дни минахме 600 хиляди. 600 хиляди американци, починали от Covid-19. Повече от жертвите ни през Първата световна война, Втората световна война, Виетнам и 11 септември, взети заедно.

Въпреки че постигаме прекрасен напредък, тази заплаха не бива да бъде пренебрегната. Това е ясно. Ако не сте ваксинирани, вие рискувате сериозно заболяване, смърт или разпространение на вируса.

Хората, които не са напълно ваксинирани се разболяват тежко и биват хоспитализирани. Неваксинираните са още по-уязвими спрямо новия вариант. Това е тревожно, особено като се има предвид новия Делта вариант. Той е по-лесно преносим. Възможно е да е с по-голяма смъртност и да е по-опасен за младите. Но разполагаме с решение. Данните са пределно ясни.

Пълната ваксинация е най-добрата защита срещу тези варианти.

Моля ви - ако сте получили първата доза, идете за втората възможно най-скоро, за да сте напълно ваксинирани.

Ако не сте ваксинирали досега - направете го веднага. Не отлагайте. Безплатно е.

 

Байдън отложи датата, на която трябваше да изпрати 80 млн дози ваксина против коронавирус, дарение от САЩ в чужбина поради логистични проблеми и дозите на AstraZeneca все още не са тръгнали.

Белият дом обяви в понеделник списък със страни, които ще получат 55 млн дози, след като преди това даде подробности по първия транш от 25 млн., три четвърти от общо 80 млн дози, които ще предаде чрез програмата на СЗО Covax.

Съобщението бе направено след като президентът Байдън каза, че „ще изпрати“ 80 млн дози до края на юни. Сега става ясно, че САЩ само ще ги „разпредели“ до този срок, което е знак, че доставките ще продължат през юли или след това.

„Администрацията на Байдън и Харис е ангажирана да работи с американските производители на ваксина да произведат повече дози, които да сподели със света“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.