Без особени очаквания от срещата Байдън-Путин

Юсеф Гамал Ел-Дин, Bloomberg

12:15 | 16 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Срещата на Байдън с Путин се очаква да продължи 4-5ч. Започва сутринта тук, в Женева във впечатляваща вила от 18в недалеч от тук. Вила Лагранж.

Едни от най-големите руско-американски срещи в последните десетилетия са били много важни за света. Доста от тях са били исторически събития като например тази между Горбачов и Рейгън през 1985г.

Тази обаче не е чак толкова изпълнена с очаквания. И двете страни описват отношенията си като най-обтегнатите от години. От руска страна има желание да не се допусне още влошаване на отношенията, искат да седнат и да говорят лице в лице.

От американска страна списъкът е по-дълъг – например кибератаките за откуп, напреженията, свързани с желанието на Украйна да влезе в НАТО, както и силовото отношение към опозицията в Русия и към Алексей Навални.

Резултатите – едва ли от това ще излезе някакво стратегическо приятелство.

Едва ли ще има някакво ядрено споразумение.

Да си го кажем – тези неща се готвят с години.

Вероятно ще има възстановяване на дипломатическите връзки, което ще позволи някои консулства да заработят отново. Това е много важно за инвеститорите и бизнеса.

Марк, когато пристигнах преди няколко часа, гледката беше впечатляваща. Руският и американският самолет на летището в Женева. Отне доста време да ни намерят слот за кацане.

Да не забравяме, че когато започнахме да броим часовете до тази среща, американската страна се притесняваше, че Байдън идва на фона на 8-дневен световен маратон и срещи с много други лидери. Ще бъде уморен, защото е 10г. по-възрастен от Путин.

Така че не искаха да дадат на руската страна възможността да използват потенциални пропуски, които Путин ще търси.

Много хапливи изявления бяха направени от двете страни. Американският президент прие описанието на мистър Путин като убиец според една американска телевизия. Мистър Путин в друго интервю реагира и каза, че сродните души се събират.

Както и да е – доста внимание ще бъде обърнато в опит да се създаде по-прогнозируема атмосфера и както Путин би я описал – по-малко интересна от времето на Тръмп.