UBS: ЕЦБ не бърза да затяга политиката

Анна Титарева, европейски икономист на UBS

09:00 | 10 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Фокусът на срещата тази седмица ще бъде до голяма степен върху това ЕЦБ да направи съобщение за темпото на покупки през третото тримесечие. А по отношение на темпото на покупки през второто тримесечие те казаха, че ще поддържат високото темпо и през следващото тримесечие.

Смятаме, че въпреки умерения ъпгрейд, както по отношение на прогнозите за инфлация и растеж, все пак ЕЦБ ще остане предпазлива и ще запази темпото на спешни покупки през пандемията подобно на това, което виждаме през второто тримесечие.

Така че като цяло да, смятаме, че ЕЦБ не бърза да затяга политиката в този момент.

Аз лично мисля, че когато говорим за ограничаване, правим разлика между краткосрочно тактическо и стратегическо намаляване на темпото на покупките.

Самата ЕЦБ настоя срещу тази концепция за механично редуциране в темпото на програмата са спешни пандемични покупки.

Нашето мнение е, че важната среща по отношение на бъдещето на програмата за спешни пандемични покупки ще бъде през декември. Тогава очакваме ЕЦБ да съобщи, че програмата няма да продължи след март 2022 г.

Преди срещата през декември не се очаква ЕЦБ да ограничава комуникацията. Ние мислим, че е възможно да започне в даден момент през лятото или есента да работи по това.

Вижте втора част на видеото.