ЕЦБ не бърза да затяга политиката: UBS, част 2

Анна Титарева, европейски икономист на UBS

16:43 | 9 юни 2021
Обновен: 20:31 | 9 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Виждали сме по-рано някои коментари от ястребите от комисията, особено когато става въпрос за Германия.

В Германия виждаме, че нивата на инфлация вече са над 2%. Очакваме тази инфлация, в Германия по-специално, да се изкачи над 3%.

По повод на това имаше смисъл да бъдем на страната на ястребите. Но в същото време има общ консенсус между членовете на комисията, че скокът на инфлацията ще бъде временен. Така че занапред, когато разглеждаме прогнозите за инфлацията през следващата година и след това, инфлацията все още ще продължава да бъде под целта на ЕЦБ.

Така че в този смисъл мисля, че докато в близко бъдеще може да видим някои коментари на ястреби, в дългосрочен план все още има консенсус относно това, че политическото приспособяване все още е оправдано.

На последните няколко срещи ЕЦБ винаги стои далеч от споменаването на конкретно ниво на еврото. Не само заради самото ниво на еврото, но ЕЦБ винаги е споменавала, че това, което ги интересува, е скоростта с която еврото повишава оценката си.

И така мисля, че не става въпрос само за нивото еврото. Притеснява се от скоростта на повишаване на оценката му.

Така че на този фронт мисля, че ще кажат, че наблюдават развитието, но не смятам че тях това особено ги безпокои в този момент.