Най-ценният ценен метал

Никол Си, Bloomberg

20:00 | 9 юни 2021
Обновен: 20:33 | 9 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Знаете ли кой е най-горещият актив? Благородният метал, който блести. И чиято цена се изстреля до небето в несигурната пандемична година. Ако си мислите за златото – грешите. Говоря за паладия.

Най-ценният благороден метал, за който не сте чували

Днес се използват 4 благородни метали. Злато, сребро, платина и паладий.

Паладият е най-скъпият и е част от подгрупата на платиновите метали. И ако си спомняте периодичната таблица на елементите, ето къде се намира тази група.

Паладият често се използва като катализатор. Това значи, че засилва химичните реакции без самият той да променя химичния си състав.

Около 85% от паладия се използва за каталитични преобразувалите в изпускателните системи на автомобилите. Там той превръща отровните газове в по-малко вредни вещества, като въглероден диоксид и водна пара. Освен това се използва и в електроника, бижута и денталната индустрия.

През последните години паладият поскъпна главоломно и цената му се увеличи 6 пъти от 2016 година, като в момента струва повече от златото. Повечето паладий по света идва от Русия и Южна Африка и в повечето случаи се получава като вторичен продукт при  добива на платината и никела.

Въпросът за 1 милион долара е защо поскъпва толкова?

"Поскъпването на паладия се дължи на резкия скок в търсенето от автомобилните компании. Изведнъж заради коронавируса, хората осъзнаха, че не искат да използват градски транспорт. И повече хора започнаха да купуват автомобили, което увеличи търсенето на паладий", обяснява Еди ван дер Валт от  Bloomberg.

"Автопроизводителите много трудно могат да си набавят повече от него, защото не забравяйте, че паладият се добива като вторичен продукт. Това значи, че никой не търси нови залежи на паладий. Същевременно е много трудно да се увеличи мащаба на производство за нещо, което се добива, защото разработването на една мина отнема години. Всичко това даде значителен тласък на паладия през последните месеци".

Освен това хората се разделят с дизелови си автомобили, в които се използва платина и преминават към бензинови коли, които използват паладий.

С прехода ни към бъдещето, все повече шофьори се разделят с конвенционалните автомобили и поглеждат към електрическите, които не използват паладий. Те не харчат изкопаеми горива, нямат ауспуси затова при тях няма нужда от паладий. Значи ли това, че след като паладият вече поскъпна, сега цената му ще се срине с навлизане на повече електрически коли?

Да и не.

Повечето анализатори вярват, че електрификацията на повечето автомобили по света все още е далеч в бъдещето. Междувременно, употребата на паладия в хибридните автомобили все още води до ръст в търсенето.