Луксозни ваканции с деца по време на Covid

Ники Екстайн, Bloomberg

21:00 | 12 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Пищни круизи, частни сафарита и тематични маршрути по любими детски книги. Това ли е новото лице на семейните пътувания?

Скъпите туристически компании стават все по-креативни в достигане на нови нива на лукс в услугите си за клиенти до 18-годишна възраст.

Но без достъп до ваксина за деца, дали това е изпълнимо? Преди 2020 г. детските клубове бяха основни компоненти на пет-звездните семейни почивки. Мислете за тях като за дневна грижа за децата с дейности като проучване на приливните басейни и правене на пеперуди- оригами, докато родителите с радост се запознават отново с релаксацията.

През 2021 г. всичко се върти около прекарване на време заедно. Да вземем например „Отведете ме в приказка“, новата програма на луксозната компания Black Tomato вдъхновена от „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата“ включва клас по коване и костюми за висша мода в ателие в британската провинция. Цената - 45 хиляди и нагоре за четиричленно семейство.

Друго, основано на идея от „Островът на съкровищата“ се отправя към приключения като борба с меч и подводни търсения на съкровища в британските Вирджински острови. Изкушаващо е, нали? Ето уловката.

Семейните пътувания никога не са били по-сложни. Много страни  отварящи границите си ще изискват ваксинация като условие за влизане. Така че нека да оценим рисковете.

Експертите обикновено са единодушни, че Covid представлява изключително малък риск за неваксинираните деца и те са склонни да имат по-малко и не тежки симптоми в случаите, когато наистина се разболяват. Но има и изключения. Така че решенията опират до това, доколко се чувствате комфортно с потенциален позитивен случай. Съществува и риск от разпространение на болестта, което е особено тревожно на дестинации с лош достъп до ваксини, където местните жители може да са по-уязвими. Но има добри новини. Докато шофирането си остава най-сигурният вариант, самолетите и влаковете имат доказано относително нисък риск, с обмяна на въздуха до 44 пъти на час.

Плуването също се счита за много безопасно. Не само е на открито, но хлорът в басейните убива микробите и вирусите. И кой не иска да яде навън, когато това означава да заровиш крака в пясъка? Нека да се приготвим за заравяне.

Новите частни сафарита на Карън Дауни в Африка са създадени специално за семейства с посещения на кратера Бора Бора в Танзания и Национален парк Серенгети. За осем хиляди и четиристотин долара на човек, клиентите използват ексклузивно всяко превозно средство и подходящи за семейства жилища.

Roar Africa прави същото, но със занимания на тема Цар Лъв. Що се отнася до Black Tomato, най-екстравагантното пътуване от всички се нарича „Диво пътуване до Аляска“, включващо каране на сафари с кучешки шейни и частно пътуване с хеликоптер до върха на ледника. Пътуването достига до почти 40 хиляди долара на човек. Ако това не е компенсация за пропиляното време, не знаем какво би могло да бъде.

Това е „Накъде?“ За повече истории като тази ни следвайте на любимите си платформи.