Пътят на Германия към нетни нулеви емисии

Анмари Хордърн, Bloomberg

16:00 | 7 май 2021
Преводач: Кирил Петков

За да се неутрализират парниковите емисии но средата на века немският канцлер Ангела Меркел иска 10 милиона електромобили на пътищата до 2030 г.
Това е двайсет пъти повече от броя им днес. Какъв е проблемът?
Нивото на парникови емисии не е мръднало от края на Студената война и в момента съставлява една пета от емисиите на Германия.
Едва 1,2% от 48-те милиона коли в Германия са електромобили.
Страната плаща едни от най-високите цени за електричество в цяла Европа докато данъкът върху изкопаеми горива е много под средното ниво за континента.
Производителите на коли по света обръщат вниманието си към електромобилите.
Немските компании Volkswagen, Daimler и BMW обявиха целите си - да продадат милиони електромобили до 2030 г.
BMW също възнамерява да построи шест завода за батерии в опит да надмине Tesla.
Но автомобилните гиганти на Германия казват, че ще продължат да произвеждат коли с конвенционални двигатели докато потребителите ги търсят. А глобалният им отпечатък е огромен. Колите им отделят въглерод по целия свят.

През 2019 г. VW каза, че колите им са причина за 2% от световните емисии на въглероден двуокис.
Така че въпреки натиска към електрификация Германия ще разполага само с около 8,5 милиона алтернативни коли, включително хибриди, до 2030 г.
Ако страната желае да спази целта на Европа - намаляване на емисиите с поне 55% от нивата през 1990 г. до 2030 г. - то са ѝ нужни около 14 милиона електромобили.

Все пак е възможно Германия да достигне десетте милиона, които цели, но ще е нужна правителствена намеса за премахване на пречките за електромобили и намаляване на предимствата за традиционните коли.