Япония ще удължи извънредното положение до края на май

Анабел Друлърс, Bloomberg News

15:21 | 7 май 2021
Преводач: Антон Груев

Появиха се опасения, че няма достатъчно подкрепа за отмяна на патентите за ваксини срещу Ковид-19. Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против идеята. Неин говорител каза, че това ще създаде огромни пречки пред производството на ваксини. Сега този въпрос трябва да бъде решен от Световната здравна организация, но длъжностни лица заявиха, че тези преговори може да отнемат месеци. 

Япония ще удължи извънредното положение в страната до края на май. Мерките обхващат Токио и други големи градове и бяха разширени с още 2 големи града, като така обхващат около 40% от населението на страната по-малко от 3 месеца преди началото на Олимпийските игри в Токио. 

Блумбърг научи от свои източници, че Великобритания ще предлага алтернатива на ваксината на AstraZeneca на хора под 40 годишна възраст. Причината са кръвните съсиреци, които се получават в много малък брой от случаите. Решението вероятно ще бъде обявено днес и идва в момент, когато властите се готвят да разрешат ваксинациите и за хора под 40 годишна възраст.