Как Ковид преобрази недвижимите имоти

Емили Кадман, Bloomberg

15:36 | 6 май 2021
Преводач: Антон Груев

Сегашната ситуация е много интересна. Ставаме свидетели на същите тенденции в световен мащаб, независимо дали говорим за Лондон, Ню Йорк или Сидни където се намирам. Ситуацията е много подобна – рекордно ниските лихви по света означават, че цените на жилищата останаха непроменени. А това е много необичайно при глобална рецесия, защото би трябвало да спадат. Може би има по-малко конкуренция при закупуване на апартаменти, но цените им изобщо не се сринаха. Вместо това имаме евтини кредити и забрани върху плащането на ипотеки от правителството поради които нямаше принудителни продажби.
А голямата активност се измести в предградията. Там хората наддаваха за имоти с повече дървета и пространство, защото осъзнаха, че може би никога няма да се върнат за постоянно в офисите си.

Мисля, че се случват две неща. Тези, които наемат жилища обикновено имат по-малко пари. Многото загубени работни места особено в хотелиерския сектор, но и не само натиснаха наемите на всички нива на пазара. 

Същевременно, хората, които наемат жилища са по-мобилни и решават къде ще живеят само през следващите 6 месеца. И ако наемате имоти е по-вероятно да мислите, че след 6 месеца ще се преместите по-далече от центъра. И ако нещата се върнат към нормалното, както и да изглежда то, винаги може да се върнете в града. А ако купите имот, това значи, че ще останете там поне няколко години, това са купувачи с по-дългосрочни нагласи.