Intel връща производство на чипове у дома

Ед Лъдлоу, Bloomberg

11:57 | 24 март 2021
Преводач: Силвия Грозева

Предшествениците на Пат Гелсингър разглеждаха идеята напълно да се откажат от производство в САЩ. Уолстрийт очакваше Intel да аутсорсне повече производство в сравнение с това, което прави сега.

Сега обаче компанията залага на капацитета за национално производство.

Поне два нови завода ще отвори в Аризона, ще ги включи към вече съществуващия капацитет, за който работят над 12000 души.

Този нов завод за производство на чипове ще работи за полупроводници за други компании.

Хората често не разбират когато говорим за компаниите за чипове, е че много от тях само проектират и лицензират чиповете. След това възлагат производството на друг. Например на Qualcomm.

TSMC е смятан за най-добрия производител на чипове в света. Те ги правят за конкурентите на Intel, но и за някои от клиентите на Intel.

Ще има доста голяма конкуренция в дългосрочен план.

Интересното е, че самите TSMC строят нов завод в Аризона.

На базата на тези движения, не само при Intel, който виждате на екрана как цената му расте, а на TSMC пада – но ще има някаква промяна в глобалните вериги за доставка при чиповете.

Темата е във фокуса на вниманието в последните месеци.

Току-що приключи конферентния разговор с директора на Intel.

Първото, което Intel ще направи е да си потърси клиенти за новия завод. Сред имена като Qualcomm и Apple.

В сектора на полупроводниците става още нещо. Компании като Apple и Google проектират собствени чипове и имат нужда някой да им ги произвежда.

Intel иска да прави точно това.

По-важното е, че в последните десетилетия, не само в последните 5г, а от десетилетия Intel водеше в производството на чипове.

Начинът, по който правите полупроводници силно се отразява на ефективността на разходите на завършения продукт.

В последните години Intel силно изостана, а TSMC успя да излезе напред. Те просто имат по-ефективни производства, което води до по-добри продукти.

Песимистичният елемент на Уолстрийт, ако четете коментарите и реакциите на новината, е следният: всичко това е чудесно, Intel влага пари вкъщи. Но сега е време да се събуди, защото TSMC води толкова много.

Това е задачата, която инвеститорите трябва да решат.