Какво са липидите и как помагат на ваксинационния процес

Тим Лох, здравен репортер на Bloomberg за Европа

10:00 | 6 март 2021
Автор: Антон Груев

Като цяло липидите не са нещо революционно.

Холестеролът е пример за това – той е мастно, восъкообразно вещество, всъщност това са цяла група материали. В случая на иРНК ваксините, информационната РНК или генетичният материал, който позволява на препарата да работи е много деликатен.

Това е много дълга белтъчна молекула и трябва да бъде защитена. Ако просто я инжектирате в човешкото тяло, там има ензими, които веднага ще я разградят и ваксината няма да проработи.

Така че трябва да доставите генетичния материал в човешките клетки, за да изпълни функцията си.

Компаниите комбинират 4 различни вида липиди в нещо като защитно поле около нея, която я оставя където трябва, подобно на такси. Липидите съществуват от много време, но начина им на употреба в случая е новаторски.

До преди 1 година, всички компании компании за иРНК ваксини използваха много малки количества само в клиничните си проучвания.

Директор в BioNTech ни каза, че поръчват по няколко грама липиди от свои партньори. А сега се нуждаят от 15-20 килорама месечно, за да отговорят на огромното търсене.

Те не могат да ги синтезират сами и се обръщат към големи химически компании, каквито изобилстват в Германия. Такива са Evonik и Merck например. Тези компании имат нужните разрешителни и произвеждат все по-големи обеми липиди.