Да се ползват ли с привилегии ваксинираните? - част 3

Агата Кантрил, Bloomberg News

19:34 | 24 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

След като мнозинството от населението бъде ваксинирано против COVID, правителствата трябва да се замислят как да рестартират икономиките си: дали чрез специални права и свободи на вече ваксинираните или чрез вдигане ограниченията за всички.

Юлиян Савулеску,  преподавател по Практическа етика, Оксфордски университет коментира, че свободата на придвижване, свободата на събиране са основни човешки права. Единствената причина за законното им ограничение е когато някой представлява заплаха за останалите. Така че, ако ваксините или естественият имунитет намаляват шанса на даден човек да предаде смъртоносен вирус на друг, то няма причина да се ограничават повече правата му. Блокадата няма легитимност. Карантината няма легитимност. Изолацията няма легитимност.

За аналогия, представете си, че отивате на летището да хванете самолет, а властите мислят, че носите зареден пистолет. Могат да Ви задържат и обискират, но ако нямате зареден пистолет, ще трябва да Ви освободят. Да си носител на COVID-19 е все едно да носиш зареден пистолет. Но ако ваксинацията значи, че не носиш оръжие, трябва да сте свободен. Така че това е основно право и хората трябва да бъдат освободени от ограничаване на свободите им, ако вече не представляват заплаха за останалите.

Това почива на идеята, че ваксините ще снижат разпространението на вируса. И по принцип така става. Естественият имунитет спира способността на вируса да се предава. Трябва спешно да се започне проучване за това дали хората са били погрешно затворени, ако не са реално заплаха за други хора.