BlackRock: Възстановяването е много бързо

Ръс Костерич, портфолио мениджър в BlackRock

19:40 | 24 февруари 2021
Обновен: 09:09 | 25 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Имахме невероятен сезон на отчетите, а и в крайна сметка откъде ще дойде подкрепата – от номиналния БВП. Ние вече се възстановяваме много бързо, в близко бъдеще се очакват още 1,5 трилиона долара стимули, освен това имаме и пакет за инфраструктурата, продължаваме да се възползваме от облекчената парична политика от миналата година и през тази.

По-скоро бих казал, че рискът е от правилната страна на дистрибуцията. С други думи, ако се замислите каква е прогнозата, която можем да направим за 2021 г., това е взривна година за икономиката, която по правило би довела до впечатляващи печалби.

 Не мисля, че идеята е колкото повече, толкова по-добре. Идеята е, че имаме много силна икономика, която вероятно ще стане и по-силна.

Инвеститорите искат да се възползват от тази тема, те искат да се възползват от цикличността. Същевременно, идеята да намалиш позициите си по държавните облигации до по-безопасни кредитни участъци се свежда до няколко неща.

При някои привлекателни акции спредовете са нищожни – няма мениджърски риск за провал, но и не получавате достатъчно възвръщаемост спрямо риска.

С облигациите имате два проблема.

Първо, дори и с гарантиране на доходността, абсолютната стойност на доходността е много ниска.

Реалната доходност е негативна. И по-големия проблем – облигациите вече не хеджират портфейла ви.

Трябва да се помисли в кои части от пазара – дали ще е при кредитните или циклични компании – ще духа най-силен попътен вятър заради подобрението в икономиката. И тук има две възможности – по-добър растеж и донякъде по-твърда инфлация.

Това означава, че БВП ще нараства с темпове, каквито отдавна не сме виждали.