Влиянието на човешкото поведение върху търсенето на наеми в Азия

Алиша Тсе, ръководител на проучвания и стратегия в Азиатско-Jихоокеанския регион в Lasalle Investment Management

21:00 | 2 февруари 2021
Автор: Антон Груев

В Lasalle вярваме, че ще има компании, които биха искали да изнесат част от дейността си извън центровете на градовете, докато пандемията продължава.

Има някои много важни характеристики, които според нас разграничават Азиатско-Тихоокеанския от други региони.

Например, влиянието на човешкото поведение върху търсенето на наеми.

Колкото по-скоро хората могат или поискат да се върнат в офисите, толкова по-малък ще бъде този постоянен ефект върху търсенето на офиси.

На азиатски пазари като тези в Шанхай и Сеул, над 90% от хората в Китай се върнаха в офисите си.

В Южна Корея, този процент е 70 или 80.

В Сингапур, това съотношение е близо 50%.

Ние вярваме, че работата от дома или от разстояние може да бъде решение, но има много фактори като културните особености.

Например срещите лице в лице се смятат за много важен бизнес ритуал в много азиатски култури, като Китай, Япония и Южна Корея.

Освен това, в някои от тези огромни градове, жилищните пространства са относително малки. И там ще бъде най-трудно човек да работи от дома си за постоянно.

Ето защо вярваме, че е вероятно да има постоянен ефект предизвикан от пандемията. Но срещите на хора на живо за работа е един от най-важните елементи, които ще продължат да съществуват.

Може да настъпят и някои промени предизвикани от пандемията. Например в корпоративните офиси може да бъдат изградени повече пространства за съвместна работа, когато почувстват нуждата да се върнат в офисите.