Космическата дипломация прекрачва нова граница

Брус Айнхорн, Bloomberg

09:49 | 25 януари 2021
Обновен: 09:49 | 25 януари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

В идните няколко седмици дестинацията Марс ще е доста натоварена. От една страна е очакваното американското приземяване на марсохода, който трябва да кацне на Земята по някое време през февруари. Същевременно трябва да се приземи и китайската мисия от Червената планета. Ще чакаме и мисията на Обединените арабски емирства.

Причината за едновременното приключване на всички тези мисии е свързана с позицията на Марс спрямо Земята, защото и трите апарата бяха изстреляни горе-долу по едно и също време миналото лято, за да се възползват от близостта на двете планети. А тази близост е факт на всеки 2 години и нещо.

Това ще бъде деветият път, в който САЩ праща изследователски кораб за проби от повърхността на Марс. Така че американците имат опит. Този път това е марсоход с името Perseverance, който трябва да търси следи от микробен живот.

За Китай това е първи автономен опит за мисия до Марс. Преди близо 10 години имаше китайски апарат на борда на руска ракета, чийто мисия се провали, защото дори не излезе извън атмосферата на Земята.