Спада популярността на Суга в Япония

Кана Нишизава, Bloomberg

17:00 | 18 януари 2021
Обновен: 17:32 | 18 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Хората в Япония са все по-недоволни от реакцията спрямо разпространението на вируса, особено при скока на случаите през тази зима.

Този месец правителството обяви извънредно положение в Токио и съседните префектури, което по-късно обхвана и други райони. Но усещането е, че Суга винаги изостава.

Извънредното положение беше въведено едва след като местните управители го поискаха и този път, то се оказа по-лека версия на това от миналата година.

Но трябва да се има предвид, че правителството няма законови права да наложи строга карантина и да глобява бизнеси, които отказват да спазват въведените правила и това е нещо, което правителството се опитва да промени.

За момента не се забелязва спад в новите случаи, но сред обществото расте недоволството, защото се смята, че Суга не прави достатъчно и реакциите на правителството са твърде бавни.

Освен това, се смята, че противоречивите субсидии за пътувания през миналата година са допринесли за нарастването на случаите на коронавирус, наред с други фактори свързани с реакцията на пандемията и това наистина подкопава подкрепата за Суга.

Предстоят няколко ключови събития. Едното са Олимпийските игри, които предстоят. Това е още една чувствителна тема.

Обществото все повече е против провеждането на игрите при нарастващите съмнения дали въобще това може да стане.

Но Суга е категоричен, че игри ще има.

Споменахте и изборите за долна камара, които трябва да се проведат до октомври. Партията на Суга трябва да събере достатъчно подкрепа, за да остане и след септември. Но при ниската подкрепа, която показват социологическите проучвания е трудно да си представим партията да успее да събере достатъчно гласове.

Тогава възниква въпросът, кой ще е неговият наследник?

Сред споменаваните имена е секретарят на кабинета Като, който е бивш министър на здравеопазването, бившия външен министър Коно, но тъй като и двамата са членове на кабинета, те също могат да бъдат обвинени за провала на правителството.

Така че трудно могат да се направят прогнози за близкото бъдеще.