Какъв е компромисът на ОПЕК

Джулиан Лий, Bloomberg

15:27 | 4 декември 2020
Обновен: 16:10 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това определено е един компромис и не е това, което страните предлагаха.

Първоначално саудитците искаха ограниченията в добива да отпаднат по-късно, а не през януари. Други пък искаха по-голям ръст в обемите по-рано.

Изглежда са се срещнали по средата, а това изглежда е пътят на дипломацията. 

Вкрайна сметка страните са се договорили за увеличение в добива от 500 000 барела на ден от началото на януари.

Освен това ще се провеждат месечни заседания на министрите на които ще оценяват пазарните условия и да преценят дали да добавят още 500 000 барела на ден или по-големи обеми всеки следващ месец. Така че ни предстоят много заседания.

 

Една от причините този проблем да се отлага е огромната несигурност дали пазарът може да издържи на допълнителни обеми от производителите.

Възстановяването на търсенето е неравномерно и още е крехко в някои части от света. Освен това над пазара са надвиснали и огромни запаси от суров петрол и преработени продукти на пазара.

ОПЕК иска да ги намали, за да ребалансира търсенето и предлагането, ето защо не иска да отваря крановете прекалено бързо.

Не е ясно кой е дал предложението. 

Нне е напълно ясно защо саудитският председател се е отказал да бъде домакин на срещата. Знаем, че имаше основни разногласия между Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства когато членовете на ОПЕК се срещнаха в понеделник.

Може саудитците да са решили да не бъдат домакини на срещата, за да се уталожат страстите. Или е възможно те да са дълбоко засегнати от реакцията на Емирствата в понеделник.

Колебая се да използвам израза гневен изблик, защото той омаловажава срещата, но е възможно  да е точно така. В крайна сметка наистина не знаем.