Глобалното търсене на петрол ще следва БВП: Tudor Pickering Holt & Co.

Боби Тюдор, председател на Tudor Pickering Holt & Co.

17:41 | 23 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Запасите от петрол се обработват и се очаква, че глобалното му търсене ще следва БВП. А при очаквания за покачване на БВП през първото и второто тримесечия на 2021 г., се предполага, че търсенето на петрол ще го последва.

Боби Тюдор, председател на Tudor Pickering Holt & Co. смята, че ако има истинско забавяне свързано с нова вълна от Ковид, това може да постави под въпрос и способността на обработване на запасите. Но в крайна сметка много вероятно е глобалното търсене да последва растежа на БВП:

"Рискът от пренасищането със запаси от петрол през следващите два до три месеца вероятно е доста равномерно балансиран по отношение на понижаване и на повишаване на цените на брент и WTI. Много зависи от това какво се случва с ваксината и разпространението й, както и колко бързо ще даде резултат. , Със сигурност може да се очаква понижаване през следващите два до три месеца. От друга страна трябва да се работи добре с излишните запаси. В световен мащаб предлагането е по-малко и вероятно ще продължи да бъде относително равномерно. Това е просто въпрос на време. Нашето очакване беше, че ще мине през повишение през втората половина на 2021 г., преди да стигне до по-нормална цена от около 50 долара за WTI. Реално забавяне на икономиката, свързано с новата Ковид вълна, може да изтласка всичко това малко нагоре. Не би било особено изненадващо за нас, ако стане, но ако го изтласка, вероятно ще стане само през първата половина на следващата година."