Ще обяви ли Тръмп амнистия в края на мандата

Джош Блакмън, професор по право в South Texas College

14:51 | 9 ноември 2020
Обновен: 14:20 | 10 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Няма съмнение, че президентът Тръмп има право да амнистира членове на семейството си и хора от обкръжението си. Това не е нещо ново и преди президенти са амнистирали свои близки сътрудници.

По-трудният въпрос е дали може да амнистира себе си. Конституцията ни не поставя ограничения пред това кой може да получи амнистия. Може да има някои други ограничения, но на теория президентът Тръмп може да амнистира и себе си.

Дали администрацията на Байдън ще организира съдебно преследване на президента Тръмп и сътрудниците му по криминални обвинения?

Подобно съдебно преследвани би било огромна, огромна причина за разделение в продължение на години, а стигането до присъда е малко вероятно. Хората може да се почувстват доволни от това, че президент е обвинен, но ще измине десетилетие до съдебно решение по случая.

Знам, че Тръмп никога няма да влезе в затвора. Хората може и да го искат, но няма да стане.

Бизнесът на Тръмп е разследван не само на федералните, но и на щатските власти. Властите в Ню Йорк разследват данъчните му декларации, разследват опитите му да плати на порно звезда, за да запази мълчание, усилията му да попречи на разследванията, а също и опит да насочи между държавни търговски сделки към неговите частни предприятия.

Обвиненията са повече отколкото мога да изброя. Опитвам се да кажа, че вероятно най-доброто нещо за страната ни е да признае, че това не е похвално поведение, но да не губи години в съдебни дела заради него. Не забравяйте, че 71 милиона души гласуваха за този човек.

При толкова привърженици, да го видят изправен пред съда ще е точно обратното на това, което Джо Байдън заяви, че иска, а именно единство. Смятам, че това е много важно решение, които той трябва скоро да вземе.