Китай предупреди Джак Ма и Ant с регулации

Стивън Енгъл, Bloomberg

12:27 | 3 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на Китай явно следи внимателно IPO-то на гиганта Ant Group.

Компанията за финансови услуги предоставя плащания, кредитиране, управление на активи, застраховане. Властите искат да знаят и дори настояват, че компанията ще бъде третирана като финансов фолдинг и ще бъде обект на регулации за капитала и левъриджа, подобни на банките.

Няма да я смятат само за технологична фирма.

Китайските регулатори, включително и Комисията по финансови пазари, банковият регулатор, държавната администрация по борсите, която управлява валутните пазари в PBOC повикаха Джак Ма и други ръководители на Ant, включително председателя  и директора й, за да разговарят с тях.

В съобщението на Weibo /уейбо/ срещата бе наречена интервю, но подробности не бяха дадени.

Запознати с въпроса казаха на Bloomberg, че са им казали, че Ant ще бъде третирана като банка. Че висшите ръководители на фирмата ще бъдат проучвани също.

Знаем, че Китай затяга правилата и налага капиталови изисквания по финансовите операции на този растящ  конгломерат, Ant, за да намали риска за финансовата си индустрия за 49 трлн долара.

Възстановяването на Китай след Covid е в най-добрия случай слабо, така че не искат да се появяват рискове във финансовите услуги.

IPO-то е обречено да расте. Ритейл, институционалното търсене показват ръст, въпреки този риска от засилени регулации в Китай.

Тази седмица обаче е изключително натоварена- американските избори и несигурността около тях. Ръста на случаите на Covid-19 в различни региони, включително и в САЩ.

Но IPO-то на Ant е едно от най-очакваните в историята, което може да привлече поне 3 трлн долара за двойното листване – в Хонконг и Шанхай. Търговията започва в четвъртък, 5 ноември.

Чуваме, че при институционалното търсене акциите се купуват при 50% премия според запознати с въпроса. Някои трейдъри вчера са правили заявки на черния пазар на 100 хонконгски долара – това е 15,50 щатски долара. А цената при листване е 80 хонконгски долара.

При ритейла брокерите в Шанхай и Хонконг са претрупани от заявки на хора, които искат поне трошица от пая.

Ритейл търсенето само в Шанхай надвиши първоначалното предлагане над 870 пъти. Това е наистина изключително събитие.